Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Náměstí v Třešti opět zdobí ikonická budova. Nahlédněte dovnitř opravené a dnes požehnané ZUŠ

Rok a půl trvala v Třešti na Jihlavsku rekonstrukce budovy na náměstí T. G. Masaryka, jež byla zhruba deset let opuštěná a bez využití. Zázemí zde od nového školního roku najdou žáci základní umělecké školy (ZUŠ). Modernizace budovy, kam lidé mohou zajít i do kavárny, lékárny či pobočky banky, vyšla zhruba na 90 milionů korun.

Dnešního slavnostního otevření se zúčastnil kromě starosty Třeště Vladislava Hynka a místostarostky Evy Požárové předseda Senátu Miloš Vystrčil, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, dále pak zástupci stavebních firem, které měly opravy na starosti, a řada dalších hostů a osobností z regionu.

Kapacita ZUŠ v Třešti, která začne v nových prostorách fungovat od září 2023, je 390 žáků.

„Účel této budovy se v průběhu let několikrát změnil. Poslední generální opravou budova bývalé školy prošla v roce 1981, kdy se opravila střecha, měnila se okna a fasáda. Od roku 2011 jsme s Evou Požárovou přemýšleli, jak s chátrající budovou naložit,“ uvedl dnes na slavnostním otevření starosta Třeště Vladislav Hynk.

Do úvah se zapojili také občané, objevily se i návrhy, aby se budova zbourala a na jejím místě vznikl park. „Velké díky patří všem zastupitelům, kteří nás podpořili v našem rozhodnutí, aby budova sloužila především místní ZUŠ. Jsem moc rád, že budova bude i nadále sloužit vzdělávání, i když v trochu jiné formě,“ vyjádřil se starosta Hynk.

V nově opravené budově tak najdou zázemí žáci, kteří se věnují hudbě, divadlu, tanci, baletu či třeba výtvarné činnosti. Budova nabízí velký sál s kapacitou kolem 100 osob, ten bude podle Hynka ideální třeba pro absolventské koncerty žáků ZUŠ. „Sál však bude možné kdykoliv pronajmout či zapůjčit,“ poznamenal starosta Třeště.

Zrekonstruovaná ZUŠ v Třešti

Středa, 1. března 2023, 15:05

Zrekonstruovaná ZUŠ v Třešti
Zrekonstruovaná ZUŠ v Třešti

To, že se rekonstrukce budovy vydařila, dnes dopoledne ocenil předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Jsem rád, když je pro děti přirozené, že si zazpívají, že si zasportují nebo že si zatancují, že si něco namalují. Přeji celé ZUŠ i paní ředitelce dostatek talentovaných žáků a velké díky všem, kteří se dětem takto věnují,“ sdělil Miloš Vystrčil.

Umělecké vedení ZUŠ v Třešti dnes ocenil také hejtman kraje Vítězslav Schrek. „Tohoto počinu si vážím i jako hudebník,“ poznamenal Vítězslav Schrek.

Projektantem stavby byl Jakub Kynčl. Osud budovy bývalé školy v Třešti, která teď dostala zcela nový kabát, mu připomíná pohádku o ošklivém káčátku. „Doufám, že se z něj stala krásná labuť,“ doufá Jakub Kynčl.

Lékárna od dubna, kavárna od léta 

Kromě zmíněného koncertního sálu, který bude mít široké využití, se v budově nachází kavárna, ta by se měla otevřít v průběhu letošního léta. Určitě své zákazníky si najde nová lékárna, ta zahájí provoz od 1. dubna.

Historie budovy
Jak dnes připomněla ředitelka ZUŠ v Třešti Lenka Meister, budova bývalé školy na náměstí byla postavena na místě původních tří domů v roce 1890. Základní stavební kámen byl položený 24. dubna, první žáci se do budovy stěhovali v rekordním čase – za pět měsíců. Nejprve to byla pouze chlapecká měšťanská škola, později přišlo rozšíření pro dívky, které se do nově přistavené části stěhovaly opět po pěti měsících od zahájení stavby v roce 1901. „Budova školy byla postavena za 20 tisíc zlatých, peníze na ni byly vybrány z pivních daní,“ připomněla Lenka Meister.

Budova nabízí také prostory pro nejrůznější výstavy, nadaní žáci začnou ZUŠ navštěvovat od září 2023. „Stěhovat do učeben se zde bude v průběhu června,“ nastínil  plány Hynk s tím, že samozřejmostí je výtah, kamerový systém a také to, že žáci a učitelé ZUŠ budou do budovy vstupovat přes čipy. Kromě výše uvedeného je v budově, jež stojí v bezprostřední blízkosti autobusového nádraží, baletní sál a okna nabízí malebné výhledy do okolí – například na zámek či kostel sv. Kateřiny Sienské.

Před slavnostním přestřižením pásky dnes opravený dům posvětil farář Martin Mokrý. Součástí slavnostního odpoledne byla také dvě hudební vystoupení učitelů a absolventky ZUŠ v Třešti.

Píšťalka na památku 

Každý host, který zavítal na dnešní otevření, dostal na památku dřevěnou píšťalku. A právě symbolické přestřižení pásky doprovázelo pískání na tento nástroj. 

To, jak se rekonstrukce zdařila, může přijít posoudit také široká veřejnost, a to během dní otevřených dveří od 2. března do 4. března vždy od 8 do 17 hodin.  Vstup do budovy bude umožněn z velkého schodiště a vstupní haly z ulice 5. května. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky ZUŠ, oprava, modernizace, talent, žák, umění, video, reportáž, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Náměstí v Třešti opět zdobí ikonická budova. Nahlédněte dovnitř opravené a dnes požehnané ZUŠ | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.