Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Horní Cerekev investuje do školky takřka 12 milionů korun. Rekonstrukcí se změní její kapacita

Horní Cerekev na Pelhřimovsku chce investovat takřka 12 milionů korun do rekonstrukce mateřské školy. Práce podle starosty města Milana Kunsta (SNK) začnou navzdory tomu, že Horní Cerekev opakovaně neuspěla v žádosti o dotace. Rekonstrukce je podle něho nezbytná kvůli zateplení a výměně vytápění. Začátek rekonstrukce teď brzdí nedostupnost výkonnějších tepelných čerpadel na trhu.

„Teď jsou tam akumulační kamna, která už jsou samozřejmě přežitá, a energie teď stojí spoustu peněz. Takže hlavně z tohoto důvodu děláme celou tu rekonstrukci. Peníze na ni máme na účtu připravené," řekl Milan Kunst.

Město už podepsalo na práce smlouvu s dodavatelem. Podle Kunsta začne jejich část ještě letos, nejpozději zjara příštího roku. Smyslem je uspořit energie samotným vytápěním i zateplením fasády a stropů. Už letos město v budově školky vyměnilo okna a nechalo udělat novou střechu. Investovalo více než dva miliony korun.

Mateřská škola je asi pro 70 dětí, rekonstrukcí se její kapacita nezmění. „Kapacita bývala dostačující, ale v letošním roce jsme udělovali výjimku z nejvyššího počtu dětí. S přístavbou by to ale bylo složitější, prostor na ni nemáme. Kdybychom chtěli přistavovat školku, přišli bychom o jedno hřiště," řekl Kunst.

Původní kotle šly pryč 

Horní Cerekev je malé město s asi 1800 obyvateli, ročně hospodaří s rozpočtem okolo 58 milionů korun. Do investic může dát přibližně třetinu. Podle Kunsta by kvůli růstu cen energií bylo potřeba investovat i do obecních budov včetně úřadu nebo kulturního domu s kapacitou 500 lidí. „Kulturák má stará okna, budova je nezateplená. Navíc, jak se využívá jen někdy, tak hlavně v zimě, když je promrzlá, je nákladné ji vytopit," řekl Kunst. Teď lituje, že město nechalo před několika lety odstranit původní kotle na lehký topný olej, které nahradil kotel na plyn.

Po úpravě a zateplení už je budova školy. Základní škola ale nyní řeší problémy s dodavatelem energií, na konci školního roku byla u dodavatele poslední instance, nová smlouva podle Kunsta není výhodná. „Nyní s novým panem ředitelem řešíme to, jak uzavřít novou smlouvu za nějakých lepších podmínek," řekl Kunst. Město podle něho také začalo řešit, jak plynové vytápění ve škole nahradit či doplnit, například tepelným čerpadlem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky školka, vzdělání, správa, stavby, Horní Cerekev, rekonstrukce, topení, energie, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní Cerekev investuje do školky takřka 12 milionů korun. Rekonstrukcí se změní její kapacita | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.