Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vylepšené kadeřnictví, tělocvičny, nová svářečská dílna. Kde na Vysočině studenty čekají novinky?

Letní prázdniny jsou ideálním obdobím pro plánované opravy ve školách. Nejinak je tomu na středních školách na Vysočině, kde stavební firmy využívají doby školního volna k provedení nejen běžných, ale i mimořádných prací. Kromě malování, generálních úklidů, drobných úprav a revizí jde o náročné výměny střech, elektroinstalací, odpadů nebo opravy fasád.

„V letošním roce má Kraj Vysočina na celoroční investice, opravy, modernizace, ale i projektovou přípravu nových akcí ve školství narozpočtováno 524 milionů korun,“ uvedl ve zprávě pro novináře radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

Gymnázium Žďár nad Sázavou, úprava vstupu

Modernizace pokojů v Třešti 

Vedení kraje se ve spolupráci s ředitelstvími škol vždy snaží naplánovat největší objem stavebních prací na léto. Ve školách není běžný provoz a harmonogram prací neomezuje pohyb po budovách a výuku. „Vedle těchto akcí jsou však v běhu i víceleté projekty. Ty probíhají většinou za provozu a jejich délku víceméně ovlivňuje i přizpůsobení prací běžnému chodu školy. Takovými projekty jsou například generální oprava domova mládeže při Střední průmyslové škole Třebíč nebo domova mládeže SOŠ, SOU a ZŠ Třešť. V těchto případech je vždy nutné stavby etapizovat,“ upozorňuje radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala a dodává, že v případě Třeště se jedná o modernizaci prvních 24 pokojů z celkových 184, které se původně zařizovaly v roce 1985. „Jde čistě o interiérovou opravu, vyměníme podlahy, sanitární zařízení, dlažby na společných chodbách, osvětlení, vymalujeme. Nový nábytek vyrobí učni oboru truhlář. Následovat bude postupně modernizace dalších pater objektu,“ popisuje Břížďala.

Aktuální přehled všech letos dokončených, rozpracovaných i připravovaných projektů na školském majetku Kraje Vysočina čítá zhruba stovku položek.

Do finále jdou například práce na novostavbě svářečské školy a dílen na Školní ulici pro Střední školu průmyslovou, technickou a automobilní Jihlava, zároveň finišují přípravy na rekonstrukci ručních dílen, které provozuje tatáž škola na jihlavské Polenské ulici. „Nově budou moci zahájit výuku i v gastrostudiu za 13 milionů korun na Obchodní akademii a Hotelové škole v Havlíčkově Brodě. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou čeká v příštím roce naplánovaná rekonstrukce střechy nad kuchyní i internátem,“ jmenuje dále za krajský majetkový odbor Jan Kalina.

Na 74 milionů korun vyšla nová suška na Školním statku Humpolec, kterou se podařilo zprovoznit ještě před zahájením žní. V areálu statku kraj dále dokončuje opravu fasády a kotelny domova mládeže, práce za 13 miliónů korun budou hotové v říjnu. Těsně před zahájením jsou práce na rekonstrukci dílen pro SPŠ a SOU Pelhřimov na Křemešnické ulici. „Jedná se o demolici objektu uvnitř areálu, na jehož místě vznikne budova dílen, učeben a jejich zázemí o třech nadzemních podlažích. Součástí zakázky je i zateplení sousední budovy, demontování falešné mansardové střechy, vybudování nové střešní konstrukce s izolací, výměna oken, rekonstrukce systému větrání s instalací nových vzduchotechnických jednotek s rekuperací odpadního tepla, venkovní stínící technika, úprava topného systému, rozvodů ústředního topení, korekce otopných těles včetně měření a regulace a také rekonstrukce sociálních zařízení v odhadovaném rozsahu 100 miliónů korun,“ vyjmenovává radní Janoušek.

SŠŘS Moravské Budějovice, oprava střechy

Tělocvik v novém 

Na opravenou tělocvičnu a nádvoří se mohou těšit studenti Střední školy stavební Třebíč, tyto práce vyšly na 27 milionů korun. V novém budou cvičit i na třebíčském gymnáziu. „Tamní obchodní akademie a hotelová škola otevře rekonstruované kadeřnictví a na střední škole v Moravských Budějovicích kraj dokončil dvouletou rekonstrukci střechy. Následovat bude připravená generální rekonstrukce domova mládeže za předpokládaných 15 milionů korun,“  dodává Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina.

Jednou z největších krajských investičních akcí ve školství je výstavba nové tělocvičny pro VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou. Novostavbu za zhruba 140 milionů korun budou moci žáci i veřejnost města využívat už v druhé polovině příštího roku. „Intenzivně se pracuje také na rekonstrukci kanalizace a dílen pro Hotelovou školu Světlá a SOŠ řemesel ve Velkém Meziříčí. Také VOŠ a SOŠ Bystřice nad Pernštejnem se připravuje na výměnu oken, která je v plánu během příštího roku,“ doplnila k dalším opravám Svatošová.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky stavba, rekonstrukce, škola, střední, prázdniny, léto, vzdělání, student, Vysočina, Kraj Vysočina, oprava, dílna, Karel Janoušek, Třešť, Žďár nad Sázavou, Ján Kalina, Moravské Budějovice, Střední průmyslová škola Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vylepšené kadeřnictví, tělocvičny, nová svářečská dílna. Kde na Vysočině studenty čekají novinky? | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.