Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysočina změní systém vyplácení stipendií středoškolákům. Nově budou i pro gymnazisty

Kraj Vysočina změní od příštího roku systém motivačních stipendií. Dosud podporoval žáky vybraných učebních oborů, teď bude podpora zohledňující studijní výsledky pro žáky všech učilišť a středních škol včetně gymnázií. Pravidla pro přidělení podpory budou určovat jednotlivé školy. Na podporu žáků kraj vyhradí 3,5 milionu korun. Novinářům to řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Změnu pravidel stipendií kraj udělal z podnětu ředitelů škol.

Peníze určené na motivační opatření rozdělí kraj mezi jednotlivé školy. Část peněz získají i školy, které nezřizuje kraj. Podle krajského radního pro školství Jana Břížďaly (Piráti) kraj peníze rozdělí podle počtu žáků přijatých k 30. září předchozího roku. U středních škol, jejichž zřizovatelem není kraj, se vykázaný počet žáků sníží na polovinu.

Na stipendiu může žák ročně získat 2500 až 10 tisíc korun. Za další mimořádné úspěchy, mezi které se počítá i reprezentace školy či účast v soutěžích, může dostat další peníze také v rozmezí od 2500 do 10 tisíc korun. Část peněz, které škola od kraje obdrží, může použít přímo na zkvalitnění výuky, třeba na nákup pomůcek.

Podle nových pravidel budou střední školy čerpat podporu od roku 2023, krajský rozpočet počítá s částkou 3,5 milionu korun.

Dřívější systém podpory neumožňoval ředitelům, kteří jsou studentům blíž a mohou jejich výkony lépe posoudit, výši vyplaceného stipendia ovlivnit, bylo pevně stanoveno.

Vysočina začala s podporou vybraných oborů formou stipendii v roce 2010. Od roku 2013 byla podpora vyplácena kontinuálně po celé tři roky studia. „Za tu dobu bylo vyplaceno 10 312 žákům stipendium ve výši 31 531 500 korun," uvedla mluvčí hejtmanství Eva Neuwirthová.

Zatímco nyní se stipendia vyplácejí podle školního roku, napříště to bude podle kalendářního roku. Se změnou bude platit přechodná doba, kdy bude v platnosti i původní darovací smlouva. Kraj očekává, že podle nových pravidel podpoří až 16 tisíc žáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky stipendium, správa, školy, Vysočina, Kraj Vysočina, střední škola, peníze, Vítězslav Schrek, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina změní systém vyplácení stipendií středoškolákům. Nově budou i pro gymnazisty | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.