Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Školy v okresních městěch Vysočiny zapsaly 42 ukrajinských dětí. Nejvíc jich bylo v Jihlavě

Okresní města na Vysočině už ukončila zápis ukrajinských dětí do prvních tříd. Přihlášených je 42 dětí, nejvíc v Jihlavě. Někde je to výrazně méně, než radnice očekávaly. Kapacita škol je dostačující. Vyplývá to z informací mluvčích oslovených radnic a z informací na jejich webu.

K zápisům do prvních tříd jihlavských základních škol přišlo 28 ukrajinských dětí, jedno z nich dostalo odklad a zůstane v mateřské škole, devět jich začne v září navštěvovat přípravné třídy. „Máme tedy 19 zapsaných prvňáčků cizinců s dočasnou ochranou. Pro případné opozdilce jsou stále volná místa v prvních třídách na Základní škole Jungmannova, Demlova a Křížová,“ uvedl vedoucí odboru školství jihlavského magistrátu Tomáš Koukal.

V Třebíči, kde se zápisy ukrajinských dětí konaly v pátek, se zapsalo pět dětí. „Odbor školství předpokládá, že do konce srpna ještě nějaké děti určitě přijdou," řekla mluvčí radnice Irini Martakidisová. V současnosti je v třebíčských základních školách 100 ukrajinských dětí.

V Pelhřimově, Žďáru nad Sázavou a Havlíčkově Brodě je po oficiálním zápisu zapsaných 18 dětí, po šesti v každém měst. „Samostatné ukrajinské třídy na základních školách nevzniknou, s kapacitou problém nebyl," uvedla za pelhřimovskou radnici Andrea Unterfrancová. Při běžném zápisu dětí, který se konal v dubnu, bylo do pelhřimovských základních škol od příštího školního roku přijato 211 dětí. Do přípravné třídy, která bude v Pelhřimově od září fungovat, zřejmě nastoupí další čtyři ukrajinské děti, které byly zatím přijaty do mateřské školy.

Situace ve školkách 

„Do Základní školy V Sadech se zapsalo pět dětí a jedno dítě se zapsalo do Základní a mateřské školy Wolkerova," uvedla za radnici v Havlíčkově Brodě Alena Doležalová. Zápisy se v Havlíčkově Brodě konaly také v pátek. Podle seznamů poskytnutých dřív cizineckou policií radnice věděla, že dětí s povinnou školní či předškolní docházkou by mělo být v Havlíčkově Brodě víc. Teď se bude podle Doležalové zjišťovat, zda ještě vůbec ve městě jsou.

„Zápisy byly 8. a 15. června. Na Základní škole Komenského 2 a Základní škole Švermova se nikdo nepřihlásil, na Základní škole Komenského 3 se zapsalo jedno dítě do přípravné třídy a jedno do první třídy. Na Základní škole Palachova se zapsalo pět dětí. Mimo zápisy se průběžně nahlašují k docházce starší děti různého věku, ředitelé tyto děti přijímají ke školní docházce," uvedla mluvčí radnice ve Žďáru nad Sázavou Blanka Sobolová.

Většina okresních měst Vysočiny už má za sebou i zápisy do mateřských škol, někde ale není vyhodnoceno, zda budou děti zejména z kapacitních důvodů skutečně přijaty. Týká se to Žďáru nad Sázavou, kde se zatím přihlásilo 12 dětí, ve středu tam bude zápis do mateřských škol pokračovat. Další čtyři města přijala 60 dětí, 20 z nich Jihlava. Dalších 21 ukrajinských dětí jihlavské mateřské školy nepřijaly. „Důvodem byl nízký věk dětí, nespádovost nebo to, že jim chybělo potřebné povinné očkování,“ uvedl Koukal.

Zápisy v základních a mateřských školách určené pro děti válečných uprchlíků začaly 1. června. Školy si mohly k zápisu zvolit termín do 15. července.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vzdělání, Ukrajina, Rusko, boje, školy, Vysočina, základní škola, Kraj Vysočina, radnice, Jihlava, mateřská škola, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Cizinecká policie, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v okresních městěch Vysočiny zapsaly 42 ukrajinských dětí. Nejvíc jich bylo v Jihlavě | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.