Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Malým dětem z Ukrajiny se otevřela „školka" v jihlavském DDM. V červnu je čekají zápisy do MŠ a ZŠ

Děti z Ukrajiny, kterým je od 3 do 6 let, mohou nyní navštěvovat „školku“, která vznikla v prostorách jihlavského domu dětí a mládeže (DDM). Tuto adaptační skupinu zatím navštěvuje 21 dětí, na starost je mají dvě rodilé Ukrajinky, pedagožka - vychovatelka a pomocná asistentka.

V domě dětí a mládeže je adaptační skupině vyčleněna jedna místnost, která slouží jako hlavní zázemí. „Dle možností našeho rozvrhu budou moci děti využívat i ostatní specializované učebny. Dopoledne je u nás přeci jen klidnější, většina našich kroužků se koná odpoledne,“ vysvětlil ředitel DDM Vilibald Prokop.

Děti uprchlíků teď nejvíc potřebují klid, porozumění a kamarády, říká Andrea Chvátalová z jihlavského F Pointu

Nezisková organizace F Point, kterou podporuje i město Jihlava, se aktuálně stará o asi 250 nově příchozích ukrajinských dětí. Pomáhá jim se začleňováním do škol i s trávením volného času. Odborníci zapojení do projektu Podpůrné sítě inkluzivního...

Děti si tak budou moci zasportovat v tělocvičně, navštívit „minizoo“ v přírodovědné učebně, malovat ve výtvarné dílně a v divadelním sálku budou mít k dispozici promítací techniku. „V případě hezkého počasí mohou využít i naši zahradu nebo se pro jít po okolí a podívat se do zoo, na Heulos, Starou Plovárnu nebo na nedaleké dopravní hřiště,“ dodal Prokop.

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká

Jihlavský bývalý dům dětí a mládeže (DDM) po 6 letech, kdy zel prázdnotou, našel svoje uplatnění. Včera se oficiálně otevřel jako Ukrajinský dům, který poskytne dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, co prchají před válkou. Budova bývalého DDM na...

Rodiny z Ukrajiny, které by chtěly své malé děti umístit do této „školky", se mohou obrátit třeba na F Point, který se dlouhodobě zaměřuje na pomoc cizincům a aktuálně zajišťuje péči o ukrajinské děti před nástupem do škol a školek.

„Adaptační skupina v domě dětí a mládeže by měla fungovat minimálně do letošního června, tento týden bude otevřena od 8 do 13 hodin. Provoz v dalším týdnu bude upraven dle možností DDM. 1. a 2. června čekají ukrajinské děti zápisy do základních škol a školek v Jihlavě," dodává za jihlavskou radnici její mluvčí Radovan Daněk. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky adaptační, DDM, skupina, školka, vzdělání, pomoc, migranti, válka, Ukrajina, Jihlava, Dům dětí a mládeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malým dětem z Ukrajiny se otevřela „školka" v jihlavském DDM. V červnu je čekají zápisy do MŠ a ZŠ | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.