Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místo stísněných prostor na Brtnické ulici moderní vysokoškolské koleje. Jihlava na ně přispěje 45 milionů korun

Během pěti let by v krajské Jihlavě měly vyrůst nové koleje, které by poskytly ubytování studentům Vysoké školy polytechnické (VŠPJ). V současné době studenti bydlí ve dvou objektech na Brtnické ulici, které je nákladné udržovat kvůli špatnému technickému stavu. Ty má škola pronajaté od města.

O kolejích mluvili na svém úterním zasedání také jihlavští zastupitelé. Ti se dohodli na tom, že VŠPJ poskytnou dotaci ve výši 45 milionů korun pro, a to právě na stavbu nových kolejí. „Ty by měly v Jihlavě vzniknout během pěti let a měly by vyřešit stávající nedostatek kvalitních ubytovacích kapacit nejen pro studenty školy, ale i pro expertní akademické a vědecké pracovníky podílející se na výuce či vědeckých výzkumných činnostech školy," vysvětlil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Stavba nových kolejí pro studenty Vysoké školy polytechnické Jihlava by se měla uskutečnit v letech 2023–2026.

Stavba za více než 300 milionů korun čeká na přidělení dotace z prostředků Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, která by měla stavbu podpořit až 60 procenty.  Kraj Vysočina projekt podpoří 90 miliony korun. „Je pro nás důležité pomoci vysoké škole se zkvalitněním nabídky moderního a funkčního ubytování pro studenty i akademické pracovníky, zvýšit její konkurenceschopnost, podpořit její dlouhodobé fungování. Mimo jiné dojde i k smysluplnému využití rozvojového prostoru v blízkosti vysoké školy,“ upozornil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

U jihlavského okresního soudu vyrostou moderní vysokoškolské koleje za 300 milionů korun

Vysoká škola polytechnická Jihlava má projekt na výstavbu nových kolejí. Vyrostou do 4 let na Fritzově ulici v Jihlavě v sousedství okresního soudu, na rozvojových pozemcích ve vlastnictví školy. První etapa výstavby pětipodlažního moderně...

V současné době studenti bydlí ve dvou objektech na Brtnické ulici, které je nákladné udržovat kvůli špatnému technickému stavu. Ty má škola pronajaté od města. Navíc zde nestačí ani kapacita, kterou doplňuje budova v parku VŠPJ za jihlavským odborem dopravy.

Budova s popínavou zelení 

Nové koleje by měly vzniknout na Fritzově ulici v Jihlavě v sousedství okresního soudu, na rozvojových pozemcích ve vlastnictví školy. První etapa výstavby pětipodlažního moderně designovaného objektu počítá s kapacitou 200 lůžek. Objekt je navržen jako zelený s popínavými rostlinami na bocích konstrukce, na střeše zeleň, která mimo jiné částečně pomůže s hospodařením se srážkovými vodami. K dispozici zůstane více než čtyřicítka parkovacích míst.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina (vizualizace), Město Jihlava

Štítky koleje, VŠPJ, výstavba, bydlení, vzdělání, Jihlava, vysoká škola, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo stísněných prostor na Brtnické ulici moderní vysokoškolské koleje. Jihlava na ně přispěje 45 milionů korun | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.