Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Budu usilovat o rozšíření nabídky profesně orientovaného studia, říká nový rektor jihlavské polytechniky Zdeněk Horák

Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ) bude mít od července nového rektora. Václava Báču vystřídá dosavadní prorektor pro tvůrčí a projektovou činnost a vedoucí katedry technických studií Zdeněk Horák. Dnes ho zvolil akademický senát.

Zdeněk Horák, jenž působí na VŠPJ od roku 2015, vystudoval biomedicínské a rehabilitační inženýrství na ČVUT v Praze. Své doktorské studium v oboru biomechaniky absolvoval tamtéž. V roce 2015 se habilitoval na své alma mater docentem v oboru aplikované mechaniky. Dlouhodobě se zabývá materiálovým výzkumem, návrhem, konstrukcí a testováním strojních součástí a zdravotnických prostředků.

Od roku 2014 působí jako soudní znalec v oboru forenzní biomechaniky a technického stavu implantabilních zdravotnických prostředků. Kromě VŠPJ vyučuje Horák také na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Funkční období nového rektora by mělo začít 24. července a trvat následující čtyři roky. Na návrh akademického senátu podaný prostřednictvím ministra školství musí být ještě jmenován prezidentem. Poté nahradí dosavadního rektora Václava Báču, který už po dvou funkčních obdobích do čela vysoké školy znovu kandidovat nemohl. „Horák byl ve volbě jediným navrženým kandidátem, získal 13 hlasů. Pro zvolení byla potřeba nadpoloviční většina hlasů všech členů akademického senátu, tedy alespoň osm,“ popsala mluvčí VŠPJ Vendula Marešová.

Po zvolení poděkoval budoucí rektor zástupcům akademické obce za vyjádřenou podporu a důvěru.

Budoucí rektor uvedl, že bude usilovat o rozšíření nabídky profesně orientovaného studia. Nejpokročilejší je v současné chvíli příprava bakalářského programu Aplikované zemědělství. Škola by se podle něj měla soustředit i na rozvoj navazujících magisterských oborů, aby mohla nabízet úplné vysokoškolské vzdělání. Současný rektor Báča věří, že jeho nástupce naváže na jeho práci. „Dlouhodobě se podílel na vedení vysoké školy. Myslím, že máme velmi podobné vize o jejím dalším směřování,“ uvedl Václav Báča.

Ohodnoť článek

Foto Vysoká škola polytechnická Jihlava

Štítky rektor, VŠPJ, Jihlava, Zdeněk Horák, Vysoká škola polytechnická Jihlava, studium, České vysoké učení technické v Praze, Václav Báča, Praha, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budu usilovat o rozšíření nabídky profesně orientovaného studia, říká nový rektor jihlavské polytechniky Zdeněk Horák | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.