Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavská ZŠ T. G. Masaryka slaví 90 let. Mezi slavnými absolventy je známý herec i dva úspěšní sportovci

Základní škola T. G. Masaryka v Jihlavě před pár dny oslavila jedno významné výročí – 90 let od svého vzniku. Vedení školy původně plánovalo oslavu společně s veřejností, z té ale nakonec vzhledem k epidemiologické situaci posledních dní sešlo. Žáci a zaměstnanci ale o oslavu nepřišli. To, že se ve škole něco významného děje, bylo patrné už všem kolemjdoucím. Před školou se totiž objevil třeba velký nazdobený dort, který večer svítil.

Ředitelé školy
- František Coufal (1931 - 1936)
- Václav Ptáček (1936 - 1939)
- Miroslav Köppl (1939 - 1950)
- Jaroslav Podlaha (1950 - 1953)
- Bohumil Bezděkovský (1953 - 1957)
- Josef Tomandl (1957 - 1962)
- Miloslava Schejbalová (1962 - 1979)
- Zdeňka Kotenová (1979 - 1982)
- Josef Tichý (1982 - 1991)
- Petr Mouryc (1991 - 2018)
- Andrea Frolíková (2018 - dosud)

„O oslavě tohoto významného výročí jsme začali mluvit už na jaře tohoto roku, ale báli jsme se plánovat z důvodu nejisté epidemické situace. Což se nám potvrdilo, proto sešlo ze dne otevřených dveří a oslavili jsme tyto narozeniny pouze uvnitř školy společně se všemi žáky a zaměstnanci,“ vysvětluje na začátek oslovená ředitelka školy Andrea Frolíková.

Dort, balonky a třepetalky s logem 

Lidé, kteří procházeli kolem jihlavské školy, si určitě všimli bohaté výzdoby. „Tu vytvořili naši žáci pod dohledem pedagogů. I teď na vás z oken mávají všichni žáci i zaměstnanci, před školou stojí nazdobený dort, zábradlí kolem celé školy lemují přání žáků naší škole, nechali jsme si vyrobit vlajky – třepetalky s logem a fotkou naší školy a všude byla spousta balonků,“ jmenuje dále Frolíková.

Samotná oslava pro žáky i zaměstnance proběhla 18. listopadu. Celý slavnostní den škola pojala jako projektový. „Žáci si si ve všech hodinách připomněli historii naší školy, protože o historii, a v našem případě velmi bohatou, je potřeba pečovat a neustále ji budoucím generacím připomínat. Na odpoledne jsme pozvali bývalé kolegy a společně zavzpomínali na léta prožitá právě v naší škole. Z dobových fotografií jsme zjistili, že původní základní kámen byl poškozen, proto pana školníka France napadlo, že bychom k tomu krásnému 90. výročí mohli dát škole výjimečný dárek v podobě mramorové desky s nápisem Slavnostní otevření Jubilejní školy Dr. T .G. Masaryka v Jihlavě dne 30. srpna 1931,“ dodává ředitelka Frolíková s tím, že deska je ve fázi výroby a bude přilepena na původní základní kámen, a bude tak připomínat významný moment v historii školy.

Oslavy 90 let ZŠ T. G. Masaryka Jihlava

Středa, 24. listopadu 2021, 10:59

Oslavy 90 let ZŠ T. G. Masaryka Jihlava
Oslavy 90 let ZŠ T. G. Masaryka Jihlava

Zajímavostí je, že v polovině 50. a 60. let se pohyboval počet žáků přes 1000 a docházeli do školy na směny. „Tak vysoké číslo si při dnešním počtu 440 žáků nedokážu ani představit,“ usmívá se Andrea Frolíková.

Také „Masaryčka“ má několik známých absolventů. Ty stávajícím žákům může připomínat malá nástěnka Síně slávy. „Mimo stávajících paní učitelek jsme zaznamenali herce Martina Stránského, reportérku Báru Divišovou. Ze sportovců je to třeba František Kočka – mistr Československa v klasickém zápasu. A ze současných sportovců například Kateřina Švecová – mistryně Evropy ve vodním lyžování,“ jmenuje Andrea Frolíková.

A co by ráda popřála své škole do dalších let? „Škole bych chtěla popřát, aby se dožila sta let v co nejlepší kondici, bez velkých závad, aby do ní chodilo hodně vnímavých a nadšených žáků, ale také loajálních a nápaditých učitelů, aby se mohla chlubit mnoha úspěchy, tak jako dosud,“ uzavírá ředitelka školy Frolíková.

Jak to všechno začalo?
Na jaře 1929 byl stavební pozemek věnován městem pro Ústřední maticí školskou jako investora stavby. V květnu téhož roku bylo vydáno stavební povolení a položen základní kámen, na nějž za ÚMŠ poklepal nakladatel Emil Šolc. V říjnu pak byla zahájena vlastní stavba dle projektu Antonína Mezery z Prahy.

V srpnu 1931 byla stavba dokončena. Již v průběhu stavby vznikl návrh, aby škola byla symbolicky věnována k 80. narozeninám T. G. Masaryka.

30. srpna 1931 byla škola slavnostně otevřena jako Jubilejní národní škola Dr. T. G. Masaryka.K otevření byl od ministerstva školství a národní osvěty věnován bronzový odlitek polopostavy T.G. Masaryka od sochaře Jana Štursy, jejíž originál byl umístěn v Parlamentě.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZŠ. T. G. Masaryka Jihlava

Štítky ZŠ T. G. Masaryka, oslava, výročí, 90, Masaryk, projekt, Jihlava, Tomáš Garrigue Masaryk, slavnost, ředitel školy, historie, František Coufal, Václav Ptáček, Josef Tomandl, Josef Tichý, Jan Štursa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská ZŠ T. G. Masaryka slaví 90 let. Mezi slavnými absolventy je známý herec i dva úspěšní sportovci | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.