Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Školám v kraji se nelíbí, že neznají podmínky příštího testování. Proběhne asi po podzimních prázdninách

Některým školám na Vysočině se nelíbí, že stále nevědí, zda bude možné čerpat státní podporu na PCR testy při plošném testování na covid-19. V minulosti takový způsob využila i základní škola v Tasově na Žďársku. Její ředitelka Irena Martincová dnes řekla, že PCR testy, by chtěla škola využívat i při dalším testování, chybí ji ale podrobné informace. K plošnému testování na začátku letošního školního roku využilo na Vysočině PCR testy pět středních a základních škol, testovalo se v nich 1974 lidí. Vyplývá to z informací na webu Kraje Vysočina.

Státní příspěvek na jeden PCR test byl 200 korun, krajská rada dnes rozhodovala o přijetí státního příspěvku a jejich přesunu školám. Přes 68 tisíc korun dostane také Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava - Helenín, kterou kraj zřizuje.

PCR testů bylo v září nutné provést v jihlavské střední škole 341. Podle ředitelky Silvie Čermákové byla administrativa při užití PCR metody náročnější, ale vyplatila se. „Určitě bych to zopakovala. Jednak je u nás poměrně velká proočkovanost studentů, takže se testování netýká všech, a provoz je tím pádem jednoduší, zároveň tak získáme důvěryhodnou informaci, na kterou se lze spolehnout déle než dva dny," řekla Silvie Čermáková. Informace o tom, že by příští plošné testování ve školách mohlo být i metodou PCR, nemá. Zatím mají podle ní školy jen hlásit, kolik mají k dispozici antigenních testů, které už dřív dostaly zdarma.

Na ministerstvu nikdo nic neví, říká ředitelka z Tasova 

„Teď jsem hodně naštvaná, protože PCR testování už asi nebude vůbec proplácené, jak to tak vypadá. Volali jsme na ministerstvo, tam nikdo nic neví, volali jsme na kraj, tam taky nikdo nic neví, všichni se tváří, jako kdyby to slyšeli poprvé," řekla Irena Martincová. PCR testy podle ní usnadňovaly provoz rodinám, děti s nimi mohly navštěvovat restaurace, kina či divadla, testy byly platné na rozdíl od antigenních testů víc dní, rodiče se o výsledcích dozvěděli pomocí SMS.

Tasovská škola využívá k PCR testování brněnskou laboratoř, zajistit ji nebyl podle ředitelky problém. Kromě povinného plošného testování vyhlášeného naposledy od 1. do 9. září, testuje laboratoř žáky tasovské školy i před hromadnými akcemi. Nyní to bude například před čtvrtečním výletem do Prahy, testy budou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Rodičům tím odpadne povinnosti individuálně děti testovat, aby mohly navštívit kulturní akce či restaurace.

Podle náměstkyně hejtmana Vysočiny Hany Hajnové (Piráti) kraje přesnější informace o plánovaném další plošném očkování nemají. „Z posledního zápisu z ústředního krizového štábu šla informace o tom, že ministerstvo školství se snaží z ministerstvem zdravotnictví domluvit, že by se plošné testování zopakovalo po podzimních prázdninách, ale zatím k tomu není žádný konkrétní harmonogram," řekla Hana Hajnová. Podzimní prázdniny budou ve středu 27. a v pátek 29. října.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky správa, školy, covid, koronavirus, testování, Vysočina, PCR Test, Kraj Vysočina, Tasov, okres Žďár nad Sázavou, Silvie Čermáková, Hana Hajnová, Česká pirátská strana, Ústřední krizový štáb, Jihlava, Helenín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školám v kraji se nelíbí, že neznají podmínky příštího testování. Proběhne asi po podzimních prázdninách | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.