Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ZŠ v Dolní Cerekvi natočila klip o tom, jak je důležité pozdravit. Nápad se zrodil ráno v šatně, říká ředitel Krátký

Distanční výuka a to, že jsou školy a školky už čtvrtý týden zavřené neznamená, že se neděje nic nad rámec běžných školních osnov. To potvrzuje nové video s názvem Dobrý den, které se objevilo na webových stránkách základní školy v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Čtyřminutový příspěvek vtipně reaguje na to, že jeden ze základních projevů slušnosti – pozdrav – se mezi lidmi v mnoha situacích může vytrácet. A je třeba na to upozornit.

Jde o společnou iniciativu školy, do níž se zapojily děti ze všech tříd, ty doplnil celý školní personál včetně provozních zaměstnanců. Ve videu, jež doprovází píseň od Františka Ringo Čecha, se tak kromě žáků objevují i učitelé, ředitel školy, školník, kuchařky, vychovatelky, ale i dolnocerekvický starosta se svou místostarostkou nebo prodavači místní prodejny. „Poselství“ celého příběhu dokresluje výstup jedné z místních seniorek.

„Detaily se rodily zejména v šatně při ranním příchodu dětí do školy – vzhledem k tomu, že jsme všem díky aktuální situaci měřili teplot a desinfikovali ruce, tak jsme zjistili, že zdaleka ne všichni umí samozřejmě a normálně pozdravit,“ vysvětluje na dotaz redakce Drbny ředitel ZŠ a MŠ Dolní Cerekev Lubomír Krátký. Dodává, že celého projektu se ujala kolegyně Iva Vláčilová. „Klíčovou roli průvodců sehráli naši deváťáci,“ jmenuje Krátký.

Video je složené z fotek, krátkých videí a scének. „Vše vymyslela a zrealizovala zmíněná kolegyně Iva Vláčilová. Podle toho, co vím, tak to pro všechny, včetně mne, bylo zajímavé a nové a byla okolo toho spousta legrace,“ dodává s úsměvem ředitel místní školy.

Celý projekt vznikal v době, kdy mohly být děti ve škole a probíhala běžná výuka, i když už s jasně danými omezeními – roušky, dezinfekce. „Od podzimu nemáme děti ve škole, takže i nějaká zpětná vazba je tím pádem limitovaná. Nicméně, co jsem slyšel, tak jsme určitě ničemu neuškodili. Za mne osobně mi nezáleží ani tak na zpětné vazbě, ale na tom, že i kdybychom zasáhli podvědomí jen několika málo lidí z našeho okolí, tak už to je úspěch,“ říká Krátký.

Na natáčení s úsměvem vzpomíná také samotná iniciátorka projektu Iva Vláčilová. „Bez dětí by projekt Dobrý den nevznikl. Děkujeme jim za jejich chuť a kreativitu, se kterou k tomu přistupovaly,“ pochvaluje si Iva Vláčilová.

Projekt Dobrý den má být podle Krátkého připomínkou toho, že pozdrav a odpověď na něj - stejně důležitá jako pozdrav sám o sobě - je přece součástí obyčejné lidské slušnosti. „Nic nás to nestojí a přitom někdy i jen tenhle krátký způsob kontaktu nás může pozitivně naladit a trochu nám osvětlit den. Určitě nezměníme svět okolo nás, ale přece nebudeme jen brečet nad tím, jak je vše okolo špatně a že se nedá nic dělat,“ dodává ředitel dolnocerekvické školy.

Ta nyní chystá další podobný projekt, do něhož se zapojí tentokrát i místní mateřská škola.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZŠ Dolní Cerekev

Štítky dobrý den, projekt, , Dolní Cerekev, vzdělání, okres Jihlava, František Ringo Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZŠ v Dolní Cerekvi natočila klip o tom, jak je důležité pozdravit. Nápad se zrodil ráno v šatně, říká ředitel Krátký | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.