Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Přednášky, besedy s astronauty, výstava. V Náměšti nad Oslavou začaly dny kosmonautiky

V Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku začnou v úterý Náměšťské dny kosmonautiky. Asi tisícovce školních dětí i veřejnosti nabídnou mimo jiné setkání se slovenským kosmonautem Ivanem Bellou nebo záložním astronautem Evropské kosmické agentury (ESA) Alešem Svobodou. Pořádající spolek Jé Té Pádlo se k akci vrací po tříleté pauze zapříčiněné covidem-19 i rekonstrukcí náměšťské sokolovny, kde se dny kosmonautiky budou konat do 25. března.

Ivan Bella, který byl ve vesmíru v roce 1999, vystoupí s přednáškou ve čtvrtek. Program pro školy začne ve 14 hodin, přednáška pro veřejnost bude v 17 hodin. O den později se uskuteční setkání s pilotem Alešem Svobodou.

Osmapadesátiletý Bella byl členem rusko-francouzsko-slovenské posádky na palubě kosmické lodě SOJUZ TM-29. Plnil vědecké úkoly mise Štefánik. Jeho úkolem bylo například sledování vlivu gravitace na postembryonální vývoj japonských křepelek, které by mohly být zdrojem čerstvého masa pro kosmonauty.

Stíhací pilot Svoboda loni uspěl v náročném výběru ESA, která buduje tým astronautů pro evropský vesmírný program. Stíhací pilot se o místo v týmu ucházel v konkurenci 22 tisíc kandidátů z celé Evropy i dalších 200 zájemců z Česka.

V úterý povede v 17 hodin přednášku pro veřejnost český popularizátor kosmonautiky z Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl. Bližší program je na webu.

Součástí pětidenní akce budou i workshopy pro školy, koncert skupiny Nevermore & Kosmonaut nebo výstavy. Na jedné z nich představí Přibyl svoji rekordní sbírku podpisů kosmonautů. Lidé si budou moci prohlédnout také fotografie astronoma Petra Horálka. Vystavený bude i nafukovací Měsíc s průměrem 5,5 metru zapůjčený z brněnské hvězdárny, nafukovací kosmická loď Crew Fragon z Technického muzea v Brně nebo raketový dron společnosti OTESPACE. K vidění budou i modely raket z dílny Jé Té Pádlo.

Spolek je začal vyrábět původně z recese jako kulisu k tematickému plesu, většinou jsou v měřítku 1:15. Dnes už je spolek půjčuje i na výstavy do hvězdáren a planetárií. K vidění jsou několik let také v ekotechnickém centru Alternátor v Třebíči. Modely jsou čtyř až sedmimetrové.

Náměšťské dny kosmonautiky se uskutečnily poprvé v roce 2018. Spolek chtěl akcí připomenout 40. výročí letu, při kterém se do vesmíru podíval zatím jediný český kosmonaut Vladimír Remek. „A bezprostředním impulzem byl start rakety Falcon Haevy začátkem roku 2018," řekl jeden z organizátorů Ferdinand Szemla. Spolek podle něj spolupracuje s Univerzitou obrany i s Leteckým muzeem Koněšín nebo společností První brněnská strojírna Velká Bíteš, která se zabývá leteckým průmyslem. „Chtěli jsme dětem a Náměšťákům kosmonautiku a letectví nějak přiblížit, aby si na to mohli sáhnout, prožít to, aby se vydali do kosmu, máme zkušenosti, že se to líbí," řekl Szemla.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Náměšť nad Oslavou

Štítky ČR, zábava, školy, vesmír, Náměšť nad Oslavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přednášky, besedy s astronauty, výstava. V Náměšti nad Oslavou začaly dny kosmonautiky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.