Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině byl spatřen vlk, podle obojku šel z Polska. Pohyboval se u dálnice a na jeleních stezkách

Zhruba od Vánoc do letošního února se na Vysočině pohyboval vlk. Podle sledovacího obojku, který mělo zvíře na krku, se do našeho regionu dostal z Polska. Dostal se až k Praze.

Zvíře se pohybovalo v okolí dálnice D1 a také byl zaznamenán ve Žďárských vrších.  „Došel k dálnici, tam chvilku nevěděl kudy, tak se pohyboval podél dálnice. Potom dorazil k Praze. Tam zjistil, že se neodstane, takže se otočil a vrátil se zpátky k nám,“ popsal pro Český rozhlas mluvčí CHKO Žďárské Vrchy Petr Piechula a dodal, že se pohyboval hlavně po jeleních stezkách.

Zvíře je nyní zpět v Polsku, jak ukázal jeho sledovací obojek. 

Poslední zastřelený vlk na Vysočině 

Informace o tom, že se někde na Vysočině objevil vlk obecný, se v posledních letech sem tam objeví. A právě Žďárské vrchy bývají často zmiňovaným místem, kde byla tato šelma zaznamenána.  Poslední vlk na Vysočině byl zastřelen prý jednou ranou na komoru ve čtvrt na čtyři odpoledne 2. ledna 1830 a skolil jej lesník Václav Marzik (Maržík) ze Stříteže, správce lesů hraběte Mitrovského. Podle dostupných nformací šlo o samce, který vážil zhruba 49 kilogramů. 

Vlk obecný (Canis lupus) je velká psovitá šelma. Původně byl vlk rozšířen po celé severní polokouli, nyní je jeho výskyt omezen – jeho počty radikálně poklesly a na mnoha místech byl vyhuben. Vlci dosahují hmotnosti 16 až 80 kilogmarů. Žijí ve smečkách tvořených obvykle vedoucím rodičovským (alfa) párem a několika jejich potomky. Živí se různorodou kořistí od hmyzu až po bizony a pižmoně; nejběžnější potravou bývají středně velcí kopytníci.

Vlk je schopen urazit 30 až 40 kilometrů během jediné noci. 

Na inkriminovaném místě v Českém lese v katastru obce Vojtěchov na Žďársku byl o sto let později jako připomínka vybudován pomník na malém kamenném podstavci. Vlk samotný byl vycpaný a až do roku 1986 byl k vidění na hradě Pernštejně, ale poté byl z důvodu špatného stavu uložen do depozitáře. 

Uložení do depozitáře 

Výše uvedený vlk bývá všeobecně považován za posledního svého druhu na Vysočině, ale ještě je tu jedna šelma ulovená v našem regionu. Ve čtvrtek 28. března 1861 byl nedaleko Jinošova zastřelen další vlčí samec, jehož preparát se nachází v depozitáři zámku Náměšť nad Oslavou. V tomto případě vlka skolil revírník hraběte Haugwitze Anton Schwejda (Antonín Švejda). Tato šelma byla o deset kilogramů lehčí a podle žďárského regionálního muzea se tomto případě jedná o skutečně posledního vlka uloveného na Vysočině.

Výskyt vlků v 21. století 

Pokud se zaměříme na výskyt vlka na Vysočině ve 21. století, pak je nutné zmínit rok 2017, kdy byl na 100. kilometru dálnice D1 u Skorkova sražen čtyřicetikilový samec. Na základě analýzy DNA bylo stanoveno, že tento exemplář přišel na Vysočinu z Karpat a jeho preparát je nyní k vidění v expozici Muzea Vysočiny v Jihlavě. O rok dříve měl být vlk spatřen i u obce Štoky mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. 

Vlk usmrcený na dálnici bude vycpaný k vidění v jihlavském Muzeu Vysočiny

Návštěvníci Muzea Vysočiny v Jihlavě si budou moci zblízka prohlédnout vycpaného vlka. Zvíře bylo letos usmrceno autem na dálnici D1 na Havlíčkobrodsku. Myslivecký spolek Herálec, kterému vlk podle místa nálezu patřil, ho daroval muzeu. Vlk...

Na podzim 2019 byl podle Agentury ochrany přírody a krajiny dokonce potvrzen nedaleko Telče na Jihlavsku výskyt vlčí smečky.

U Telče se zřejmě pohybuje jeden či více vlků. Chovatelé zvířat, pozor na zabezpečení, varují ochránci přírody

Poslední dobou přibývá indicií, že se v našem kraji, konkrétně v okolí Telče, pohybuje jeden či více vlků. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR žádá proto chovatele hospodářských zvířat, aby svá stáda zejména na noc aktivně zabezpečovali.

Ta se zde trvale usadila v lokalitě Javořice v počtu tří až čtyř jedinců.

Co dělat, když potkám vlka? 

Agentura ochrany přírody a krajiny vydala rady, jak se chovat při pohybu v oblasti, kde se vyskytují vlci, nebo když dojde k přímému setkání s šelmou. Důležité je nenechávat vlkům krmení, aby neztratili ostych z člověka. Psa musíme při pohybu ve vlčím teritoriu držet na vodítku, aby na něj vlci nezaútočili. V případě přímého kontaktu s vlkem se k němu nemáme otáčet zády anebo se pokoušet o útěk.

Útok na člověka? 

Útoky vlků na člověka jsou vzácné a zvíře většinou při setkání s člověkem odběhne. Může se však stát, že člověka chvíli pozoruje, zejména ve dne, kdy hůř vidí, a jeho reakce je tedy opožděná. Pokud k tomu dojde,je zásadní zůstat v klidu a udržet si odstup. K vlkovi se nemáme přibližovat, ani se k němu otáčet zády. Lepší je pomalu couvat. Pokud vlk neutekl, zkusíme dělat hluk a zaplašit ho zvednutím ruky nebo máváním.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Český rozhlas Vysočina, Muzeum Žďár nad Sázavou, Svět myslivosti, wikipedia

Štítky vlk, pohyb, zvíře, dálnice, stezka, obojek, Polsko, Žďárské vrchy, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině byl spatřen vlk, podle obojku šel z Polska. Pohyboval se u dálnice a na jeleních stezkách | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.