Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zástupce obcí z lokality Hrádek žádá o obsah žádosti ke stanovení průzkumných území

Právní zástupce obcí z lokality Hrádek na Jihlavsku požádal o informace k žádosti o stanovení průzkumných území, již podala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) na ministerstvo životního prostředí. Právník Luboš Kliment sdělil, že žádá o text žádosti včetně příloh. Odkazuje se přitom na zákon o právu na informace o životním prostředí. Od správy úložišť ve středu 8. března ČTK reakci nezískala. Hrádek patří mezi čtyři území v ČR, která se budou dál posuzovat kvůli možnému umístění hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. O nejvhodnější lokalitě by se mělo rozhodnout do roku 2028. Obce se úložišti dlouhodobě brání.

„Vzhledem k tomu, že shora uvedené informace se váží k problematice stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů, je právo na informace ze strany veřejnosti dále podporováno i uzavřenými mezinárodními smlouvami," uvedl Luboš Kliment v žádosti. Navrhl, aby mu správa úložišť poslala dokumenty do datové schránky. Kliment sdělil, že o zaslání těchto žádostí na vědomí obcím požádal písemně starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák (nestraník) už 28. února.

Správa úložišť koncem února informovala o tom, že podala žádosti o stanovení průzkumného území v obcích Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Pokud ministerstvo životního prostředí žádostem vyhoví, správa zahájí geologický průzkum pro možné budoucí umístění úložiště.

Starostové v lokalitách Horka a Hrádek na Vysočině oslovení ČTK řekli, že jim SÚRAO poslalo 24. února do datových schránek informaci o tom, že žádosti o stanovení průzkumných území budou podány. Starosta Dvořák už tehdy uvedl, že očekával, že obce dostanou také text samotné žádosti. „Zvolený postup mě mrzí o to víc, že jsem naivně přesvědčoval své kolegy, aby dotčené obce opět ustoupily snaze SÚRAO splnit zadaný úkol a aby uvěřily slibům o zlepšení komunikace," uvedl Zdeněk Dvořák v dopise správě úložišť s datem 28. února.

Obce se dlouhodobě brání 

Výstavbě úložiště se dotčené obce v lokalitách dlouhodobě brání. 31. ledna celkem 17 zástupců obcí a také dva představitelé Kraje Vysočina dnes podepsali memorandum o společném postupu při jednáních se státními orgány o případné stavbě hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. 

„O tomto memorandu společně diskutujeme už několik měsíců. To znamená, že dnešní podpis je jakýmsi vyvrcholením naší společné snahy ujednotit náš postup v Kraji Vysočina. Společný postup má posílit především společný postup našich obcí tak, aby byly zohledněny vaše zájmy, stanoviska, potřeby, a aby v zájmu celého procesu bylo skutečně vzato na zřetel, že jsou to území, která spravujete vy se svými samosprávami, že tam žijí vaši obyvatelé a že společně obce a Kraj Vysočina v našem regionu postupujeme společně," sdělil hejtman Kraje Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) před podpisem memoranda.

VIDEO: Zástupci 17 obcí a vedení kraje dnes podepsali memorandum kvůli úložišti jaderného odpadu

Celkem 17 zástupců obcí a také dva představitelé Kraje Vysočina dnes po obědě podepsali memorandum o společném postupu při jednáních se státními orgány o případné stavbě hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Zmínění zástupci stojí v čele...

Zástupci lokality Hrádek mají za sebou také jednání s ředitelem SÚRAO Lukášem Vondrovicem, stejně jako s ministrem obchodu a průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN). Na schůzce s ředitelem Vondrovicem se zástupci obcí dozvěděli pro ně nepříjemnou zprávu - případné úložiště s největší pravděpodobností začne fungovat o 15 let dříve, než bylo původně plánováno. 

Úložiště jaderného odpadu vznikne o 15 let dřív. Starosty z Vysočiny čeká schůzka na ministerstvu

V čele Správy úložišť radiaktivního odpadu (SÚRAO) stojí od začátku října nový ředitel. Je jím dřívější vedoucí úseku přípravy úložišť radioaktivního odpadu Lukáš Vondrovic. Ten se postupně setkává se zástupci všech čtyř lokalit, kde by v...

Ministr Síkela na začátku prosince 2022 dotčeným osobám představil plány spojené spojené s přípravou hlubinného úložiště včetně změn v právech obcí v tomto procesu.

Zástupci lokalit na Vysočině jednali s ministrem Síkelou. Zákon k úložištím radioaktivního odpadu rozšíří práva obcí, řekl

Zástupci obcí z lokalit vybraných pro případnou budoucí výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu mají za sebou schůzku s ministrem obchodu a průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN), novým ředitelem Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO)...

Na Vysočině jsou dvě ze čtyř lokalit, které se budou v České republice kvůli úložišti prověřovat. Obce ve výše uvedeném memorandu jsou z lokalit Horka a Hrádek. K prověřování vhodnosti vybral stát ještě lokality Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Původně mělo úložiště vzniknout do roku 2065, o urychlení výstavby se mluví kvůli dočasnému zařazení jádra v EU mezi zelené investice. Podmínkou je, že státy spoléhající na jadernou energetiku mají mít hlubinná úložiště od roku 2050.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky energie, odpady, správa, jaderná, Hrádek, průzkum, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupce obcí z lokality Hrádek žádá o obsah žádosti ke stanovení průzkumných území | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.