Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Dřív hospoda, teď velké rodinné byty. Nahlédněte do domu v Dolní Cerekvi, který čeká rekonstrukce

Šest bytových jednotek v horizontu dvou let nabídne rodinám s dětmi Dolní Cerekev na Jihlavsku. Tedy pokud bude městys úspěšný v žádosti o dotaci. Velké byty vzniknou přestavbou bývalé hospody, která už několik let zeje prázdnotou a chátrá.

Řeč je o objektu nedaleko obecního úřadu a v bezprostřední blízkosti kina a muzea. „Byty vzniknou z původního Hotelu U Hrušků, který později sloužil jako hospoda. Majitel pan Hruška před sto lety objekt částečně strhnout a upravit. Budova nejdříve sloužila jako hotel, kde bylo i hospodské zázemí. Postupně to sloužilo už jen jako hospoda s tím, že byty, nebo spíše hotelové pokoje, v horním patře nebyly využívány hosty, ale pouze rodinou pana majitele,“ sdělil redakci Drbny během prohlídky objektu Zdeněk Dvořák, starosta Dolní Cerekve.

Starosta Zdeněk Dvořák nad projektovou dokumentací 

Budovu později koupil městys a jeho vedení začalo s přípravou hotelu na rekonstrukci tak, aby tu v budoucnu vznikly nájemní byty.

Městys ani neuvažoval o jiném využití, protože dům je podle Dvořáka natolik velký, že v úvahu připadaly pouze byty. „Chceme do centra obce dostat zpět bydlení. Pak vyvstala otázka, jak velké to budou byty. Tím, jak jde o objekt mezi dvěma silnicemi, tak se potýkáme s problémy s parkováním. Právě proto velké byty. Ano, dalo by se tu udělat třeba 12 malých bytů, ale pak by tu muselo přibýt třeba dvacet aut. Ale pokud tu bude šest velkých bytů, tak je to třeba do 10 aut. A to už je nějakým způsobem řešitelné. Asi osm parkovacích míst jsme schopni tu nově udělat,“ zmínil Zdeněk Dvořák.

Z historie budovy

Řezník Václav Hruška dům koupil v roce 1919, po devíti letech jej nechal zbořit a vystavěl zde druhou polovinu - hotel. V jedné spolkové místnosti po dlouhou dobu až do zrušení v 60. letech sídlila Občanská záložna. Budově se říkalo Hotel v radnici či U Hrušků.
Zdroj: František Rod, publikace Domy a domov  

Původně mělo jít o takzvané sociální byty, vedení obce ale od tohoto nakonec upustilo a půjde o standardní nájemní bydlení. „Úplně se nám nelíbí podmínky, jaké takové byty musí splňovat. Popsal bych to asi tak, že do bytu nastěhujeme sociálně problematickou rodinu a musíme kontrolovat jejich příjmy. S rodinou například musí pracovat sociální pracovník. V momentě, kdy ta rodina začne fungovat nějak normálně, tak ji dle podmínek musíme do půl roku vystěhovat, protože ta rodina už přestane splňovat  podmínky pro dotované sociální bydlení. A museli bychom zase hledat nového problematického nájemníka. Druhou věcí je to, že nájem v Dolní Cerekvi je opravdu nízký a lidé v našich nájemních bytech bydlí možná ještě levněji než v takzvaných sociálních bytech,“ vysvětlil starosta Dvořák.

Kdy rekonstrukce objektu začne, záleží hlavně na tom, zda bude městys úspěšný při žádosti o dotaci. Jak připomněl Zdeněk Dvořák, podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše by někdy v průběhu dubna měl být vypsán dotační titul na podporu bydlení. Ten se týká hlavně podpory bytů pro mladé lidi a také podpory takzvaných sociálních bytů. „Jde řádově o miliardy korun, které by do této oblasti měly jít,“ vyčíslil starosta.

Na rekonstrukci bývalé hospody má městys aktuálně zpracovanou kompletní dokumentaci, hotový projekt i stavební povolení. „Měli jsme hotové i výběrové řízení na zhotovitele, dva roky zpátky, protože jsme se připravovali na dotaci, nicméně ta nakonec neklapla. Takže se to celé bude znovu soutěžit. Před dvěma lety byl celkový rozpočet na akci zhruba 18,5 milionu korun. Vzhledem k aktuálním cenám se obávám, že budeme určitě u nějakých 20 milionů korun,“ uvedl starosta obce, která má necelých 1300 obyvatel.

Jak redakce zjistila během prohlídky budovy, jde o čtyřpodlažní objekt, kde vznikne šest prostorných bytů. Konkrétně to budou tři velké byty o dispozici 3+kk a nahoře v půdní vestavbě vzniknou byty 2+kk. „Součástí rekonstrukce bude také celková úprava podsklepení, výměna oken, zateplení a nová fasáda,“ jmenuje Zdeněk Dvořák.

„Ve vlastnictví městyse máme 72 bytů, z toho 18 bytů s dispozicí 1+1, 34 bytů 2+1 a 20 bytů 3+1. Vzhledem k tomu, že máme široko daleko nejnižší nájemné, tak je zájem opravdu veliký. S cenami nájemného jsme v podstatě pod hranicí ceny sociálního bydlení,“ sdělila již dříve místostarostka Dolní Cerekve Alena Houčková.

„V této polovině objektu, kde stojíme, se musí strhnout i stropy, protože ty jsou ve velmi špatném stavu, jak nám ukázala provedená sonda. Objekt u hlavní silnice degradoval rychleji než objekt na druhé straně do takzvané školní ulice," doplnil Dvořák ke stavu budovy. 

Byty nájemcům v roce 2025

Jak již zaznělo, pracovníci městyse v jednom pokoji rozebrali část podlahy, provedli sondu, a ta ukázala, že se ve skladbě stropu a podlahy drolí i trámy. Ty jsou podle starosty Dolní Cerekve opravdu ve velmi špatném stavu. „Takže tu budeme muset dělat nové stropy a bude tu hodně bourání. S tím souvisí i to, že se vše asi nestihne během jedné stavební sezony. Teď se zasním, a kdybychom ještě letos začali, tak v roce 2025 můžeme slavnostně střihat pásku a předávat nové byty nájemníkům. Ty samozřejmě evidujeme v pořadníku, zájemců je opravdu hodně, zvlášť o velké byty. Naším cílem je do centra obce dostat hlavně rodiny s dětmi,“ říká Dvořák.

To kvituje i jedna z obyvatelek Cerekve Jitka Poláčková. To, že obec přestaví nevyužitý objekt na prostorné byty, je podle ní skvělá zpráva. „Využije se prostor, který již několik let jen chátrá, pomůže to rodinám, které se v dnešní době těžko dostanou k vlastnímu bydlení a potřebují třeba pomoci do začátku. Je to kousek od obchodu, školy a autobusu. Sama v obecním bytě bydlím už 16 let a jsem naprosto spokojená. Jsem tady doma,“ svěřila se redakci Drbny Jitka Poláčková.

Společná kotelna 

V projektové dokumentaci se počítá i s rekonstrukcí sklepních prostor, tam by mělo vzniknout místo pro větší kotelnu. Ta podle Dvořáka bude mít i další využití. „V minulém volebním období jsme koupili objekt, který je hned vedle hotelu. Tam dříve bývala prodejna. Tam se kotelna nevejde, protože jde o velmi členitý objekt. A v tomto bývalém obchodě bychom chtěli udělat jakýsi dům pro seniory. Tam by také v obecních bytech bydleli senioři, kteří se o sebe ještě umí postarat, ale zároveň se nemusí starat o nějakou velkou nemovitost, ale jen o to své 1+1. Soběstačných seniorů, kteří zůstali sami, tu máme poměrně dost. Tak bychom jim rádi umožnili, aby mohli zůstat v Cerekvi,“ plánuje Dvořák. V tomto domě pro seniory by se kromě asi šesti bytů nacházel nějaký společný prostor. „Ještě to ale není doprojektováno a určitě bychom s těmito byty začali až po dokončení bytů po bývalém hotelu,“ nastínil Dvořák další plány s tím, že kotelnu chce obec připravit tak, aby tam mohl následně být připojený i plánovaný dům pro seniory. Kotelna tedy bude pro obě budovy společná.

Dolní Cerekev díky nově schválenému územnímu plánu získala nové plochy pro bydlení. Městys nyní bude mít více nových stavebních parcel. „Několik zasíťovaných obecních parcel budeme v nejbližších týdnech dávat do prodeje. Aktuálně se bavíme ještě o nějaké motivaci lidí, co si od nás parcelu koupí, k tomu, aby co nejdříve začali stavět a pak co nejrychleji začali v Cerekvi bydlet. Chceme spíše pozitivní motivaci - udělat parcelu o trošku dražší s tím, že když se jim podaří tady u nás pak začít bydlet, tak by dostali třeba padesátitisícový bonus za to, že se jim třeba do pěti let podaří stát se našimi novými obyvateli,“ říká Dvořák. O stavební pozemky mají zájem lidé jak z Cerekve, tak i lidé odjinud. Lidé se dle slov Dvořáka po parcelách ptají dlouhodobě.

Vedení městyse funguje i spolupráce s developery. Ti v obci koupili pozemek na sídlišti v blízkosti panelových domů a nyní tam běží povolovací řízení na stavbu nového bytového domu, kde bude kolem 15 bytových jednotek. Ty i v tomto případě budou spíše větší. Podle Dvořáka by část bytů měla být k pronájmu a část bude nabídnuta do osobního vlastnictví. Větší byty budou znamenat více rodin s dětmi, což starosta Dvořák velmi vítá. „Samozřejmě stojíme o další děti do školy, a samozřejmě jsme rádi za jakéhokoliv nového obyvatele Dolní Cerekve,“ uzavírá s úsměvem starosta Dvořák.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky hotel, podnik, hospoda, rekonstrukce, byty, bydlení, rodina, investice, sociální, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Dřív hospoda, teď velké rodinné byty. Nahlédněte do domu v Dolní Cerekvi, který čeká rekonstrukce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.