Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Potrubí v jihlavské Havlíčkově ulici prochází opravou. Díky bezvýkopové metodě se šetří okolní stromy

Více než sto metrů potrubí, konkrétně 131, nyní v Jihlavě v Havlíčkově ulici opravuje specializovaná firma TRASKO BVT, s. r. o. Zajímavostí je to, že jde o netradiční způsob opravy, a to o takzvanou bezvýkopovou sanaci. Velkou výhodou této metody je kromě rychlosti opravy také to, že je šetrná k životnímu prostředí. Kvůli stavebním strojům totiž není nutné kácet stromy.

Odborníci z uvedené firmy jsou k vidění v části od Riegrovy ulice až po ulici Jiřího z Poděbrad. Tato metoda je navíc rychlá – sanace zmíněné kanalizace bude trvat přibližně dva pracovní dny.

„Do kanalizace se navijákem zatáhne rukávec s vnitřní ochrannou vrstvou, a nafoukne se vzduchem tak, aby těsně přilehl ke kanalizačnímu potrubí. Za stálého udržování tlaku se protáhne řetězec UV lamp, čímž dojde k rychlému vytvrzení pryskyřičného rukávce. Tím vznikne nová „trubka“ s minimální životností  50 let,“ uvedla obchodní ředitelka zmíněné firmy Markéta Mazlová a dodala: „Průběh vytvrzování je řízen počítačem na základě čidel umístěných ve zmíněných UV lampách. Na nich je zároveň kamera, kterou kontrolujeme správné rozbalení a přilnutí rukávce. Celý proces je tak velmi dobře kontrolovatelný. Sanační vložka zkopíruje stávající stav potrubí kanalizace a zabrání dalším případným deformacím.“

Oprava v daném místě byla nutná, protože stav kanalizační stoky z roku 1972 výrazně ovlivnily stromy, které na ní byly v minulosti vysázeny. „A protože jsme je nechtěli kácet, rozhodli jsme se je zachránit právě bezvýkopovou opravou. Navíc díky této metodě nebudou tamní obyvatelé omezováni hlukem a několikaměsíčními uzavírkami, jako by tomu bylo při klasické rekonstrukci,“ vysvětlil první náměstek primátora pro odbor technických služeb Radek Popelka.

Netradiční bezvýkopová metoda ale nejde použít vždy. „Stav kanalizace musí totiž splňovat určité podmínky, například nesmí být zborcená,“ uvedla vedoucí Eva Rosendorfská z odboru technických služeb, která zodpovídá za kvalitu práce.

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky sanace, kanalizace, oprava, Havlíčkova, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potrubí v jihlavské Havlíčkově ulici prochází opravou. Díky bezvýkopové metodě se šetří okolní stromy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.