Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Třebíč zavzpomíná na plukovníka Jana Bartejse odhalením pamětní desky, procházkou a průletem vrtulníku

Lidé v Třebíči si během nadcházející soboty připomenou významného rodáka - československého vojáka a parašutistu Jana Bartejse. Součástí vzpomínkové akce bude slavnostní odhalení bronzové pamětní desky, ta bude mít své místo na jeho rodném domě v Hálkově ulici.

Základní vojenská služba 

Československý voják a velitel výsadku Potash Jan Bartejs se narodil 24. listopadu 1912 v Třebíči. Měl dvě sestry, jeho otec se živil jako obuvník, matka byla nejprve v domácnosti, poté pracovala jako dělnice.

Jan Bartejs po maturitě na reálném gymnáziu v roce 1934 nastoupil do základní vojenské služby v Uherském Hradišti u pěšího pluku. Po zařazení do důstojnické školy a povýšení na svobodníka aspiranta sloužil u pěšího pluku v Kroměříži.

Stal se podporučíkem a od roku 1936 sloužil u 8. pěšího pluku v Kroměříži, v polovině července téhož roku povýšil na velitele roty, 1. srpna 1938 se stal poručíkem pěchoty. 14. března se stal jedním z účastníků přestřelky, kdy se příslušníci místeckého pluku postavili postupující německé armádě.

Operace Potash byl krycí název pro paradesantní výsadek vyslaný během II. světové války z Anglie na území Protektorátu Čechy a Morava.

Poté se dostal do exilu, nejprve v roce 1939 překročil hranice Polska a přihlásil se na československém konzulátě v Krakově, poté se přesunul do Francie. Tam se pokusil o vstup do Cizinecké legie, kde ho ale odmítli. 4. října 1939 byl prezentován u československé zahraniční armády a byl zařazen k 1. pěšímu pluku. Do odjezdu do Anglie 12. července 1940 postupně sloužil u všech tří pěších pluků.

V Anglii do poloviny května 1943 působil jako nezařazený důstojník, v mezičase stihl absolvovat kurz pro parašutisty a také zvládl tělovýchovný a také třeba konspirační kurz. Po Anglii se přesunul na vyčkávací stanici v Itálii.

Skrývali se na Slovensku 

Společně s ostatními příslušníky desantu (vojsko určené pro akce na nepřátelském území) byl vysazen 5. května 1944 u obce Ostrata. Další den byla tato skupina rozprášena. Jan Bartejs se společně s Josefem Machovským dostali na Slovensko, kde se skrývali až do léta. Poté se vrátili a pokusili se vyzvednout ukrytou radiostanici. Již samotnému Bartejsovi se podařilo navázat kontakt s odbojem a poté i s dalším příslušníkem desantu Oldřichem Pelcem. Na jaře 1945 se setkal s dalším výsadkářem Františkem Bogatajem. Podílel se na několika sabotážních útocích proti železnici u Uherského Brodu.

Když druhá světová válka skončila, tak byl rodák z Třebíče Jan Bartejs přidělen k II. oddělení Ministerstva národní obrany a pak  k 27. pěšímu pluku v Uherském Hradišti. 27. července 1945 byl povýšen na kapitána pěchoty, 28. října téhož roku byl povýšen na štábního kapitána pěchoty.

Vzpomínka Jarmily Bartejsové, manželky Jana Bartejse: „Jana jsem znala z gymnázia v Třebíči, kde jsme oba studovali. Já jsem byla o pět roků níž. On byl tehdy členem školního volejbalového družstva. Ve studiu příliš nevynikal, jako všichni sportovci. O každých prázdninách pracoval u zedníků, nebo na kanalizacích – z finančních důvodů. Pak jsme se sešli až v roce 1954 a po půlroční známosti jsme se vzali.“                                                        zdroj: SHL Třebíč

Rok po ukončení války se oženil s Jarmilou, šlo ale o bezdětné manželství. Na konci října 1946 byl náhle a bezdůvodně propuštěn z armády a do roku 1949 pracoval jako pomocný dělník,  vypomáhal jako pomocník řezníka. Byl také vášnivý houbařem a tato jeho vášeň byla brána jako záminka k jeho obžalobě a zatčení. To proběhlo 6. října 1949. Byl odsouzen ve vykonstruovaném procesu za podezření, že měl ukrytou vysílačku a podával do ciziny informace. Janu Bartejsovi byla odejmuta vojenská hodnost a byl vězněn v tzv. Domečku na Pankráci. 15. prosince 1950 byl odsouzen ke třem letům ve vězení, a to za trestný čin přípravy vojenské zrady.

Svůj trest si odpykával na Borech a také ve věznici v Jáchymově. Po necelých dvou letech byl propuštěn poté, co ho odvolací soud zprostil obvinění. Pracoval jako pomocný dělník v Třebíči a byl pravidelně vyslýchán StB. Na následky podlomeného zdraví zemřel ve své rodné Třebíči 11. března 1963. Rehabilitován pak byl až v roce 1968 a posléze plně rehabilitován byl až v roce 1991.

Významná ocenění 

Československý voják Jan Bartejs je nositelem několika vyznamenání. V roce 1944 byl oceněn Pamětní medailí československé armády v zahraničí se štítky Francie a Velké Británie. O rok později dostal další tři vyznamenání - Československého válečného kříže 1939, Československou medaili Za chrabrost před nepřítelem a dále i Československou medaili za zásluhy I. stupně.

Vzpomínková akce s doprovodným programem 

Vzpomínkovou akci pořádá spolek Veterans – váleční veteráni České republiky, z.s. Akce je součástí projektu Muži plukovníka Moravce, a je jeho již šestým ročníkem.

Osobnost Jana Bartejse si připomenou lidé v jeho rodné Třebíči již tuto sobotu. Na programu bude kromě zmíněného odhalení pamětní desky řada dalších aktivit. Vystoupí zde vojenský kaplan, přítomní lidé zažijí průlet vrtulníku, zájemci navštíví místo posledního odpočinku Jana Bartejse. Zazní zde slova historika Vlastislava Janíka a lidé se mohou vydat na poznávací procházku po Třebíči. Také zde sborově zazní československá hymna.

Celou sobotu bude v Komunitním centru Moravia probíhat výstava o Bartejsovi a také o výsadku Potash a Outdistance. Součástí výstavy budou také ukázky dobové výstroje a výzbroje používané československými vojáky ve Velké Británii, ukázky dobových četnických a policejních uniforem a výstroje a výzbroje prezentované Klubem policejní historie v Brně. Ve venkovních prostorách bude také umístěno několik dobových kousků vojenské techniky.

Podpora od přátel 

Již zmiňovaná pamětní deska je z bronzu a peníze na její výrobu a instalaci věnovali přátelé spolku Veterans. „Vzhledem k vysoké investici do pořízení bronzové pamětní desky jsme původně zvažovali, že bychom formou veřejné sbírky požádali o podporu naše podporovatele a vůbec všechny, kterým není lhostejný poválečný smutný osud Jana Bartejse. Nakonec to vůbec nebylo nutné, protože ihned poté, co jsme sdíleli tento úmysl na sociálních sítích, začaly se k nám sbíhat nabídky od našich přátel. Velice nás těší podpora významného subjektu v našem regionu společnosti ČEZ a Města Třebíč. Celková částka se doposud přiblížila k 150 tisícům korun, a pokryje tak všechny náklady spojené s pořízením a montáží pamětní desky, a dále náklady spojené s organizací celého vzpomínkové dne,“ sdělil redakci Drbny Tomáš Sláma, předseda spolku Veterans.

Sobotní program začne odhalením bronzové pamětní desky, a to v 10 hodin u rodného domu Jana Bartejse na adrese Hálkova 341/3. Další časový harmonogram najdou zájemci například ZDE

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.eu, Spolek pro vojenská pietní místa, Spolek historie letectví Třebíč | Zdroj Spolek historie letectví Třebíč, Třebíč občanům!, idnes.cz, wikipedia

Štítky rodák, voják, válka, spolek, pieta, vzpomínka, Josef Bartejs, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč zavzpomíná na plukovníka Jana Bartejse odhalením pamětní desky, procházkou a průletem vrtulníku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.