Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

F Point už rok pomáhá uprchlíkům v Ukrajinském domě. Nejtěžší je pro ně české tvarosloví, říká pedagožka

Už rok v Jihlavě funguje Ukrajinský dům, který poskytuje dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny. Týdně jich, podle informací od ředitelky organizace F Point, jež pracuje s cizinci, ubytuje kolem dvaceti. Aktuálně v budově bývalého domu dětí a mládeže (DDM) v Brněnské ulici bydlí 19 uprchlíků. Rok fungování Ukrajinského domu v Jihlavě dnes mimo jiné od 18 hodin připomene koncert, který jako poděkování za veškerou péči připravili hudebníci a tanečníci z Ukrajiny.

Budova, kde mohou získat dočasný azyl uprchlíci z Ukrajiny, v přízemí nabízí služby jakéhosi komunitního centra. Zde je obyvatelům domu k dispozici knihovna, šatník, kavárna a také velká herna. Své služby tam poskytuje také zmíněná organizace F Point, kromě toho se do pomoci zapojují také ukrajinští dobrovolníci.

„Dům funguje ve spolupráci s městskou policií, úřadem práce, organizací F Point a také se Střediskem křesťanské pomoci. A myslím, že během prvního roku vše fungovalo velmi dobře. Jsem rád, že stát na ubytování uprchlíků přispívá i nadále, i když bylo původně avizováno, že podpora na konci roku 2022 skončí,“ poznamenal na dnešní tiskové konferenci v Ukrajinském domě primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

Organizace F Point se cizincům věnuje od roku 2017, podle ředitelky Dany Fiedlerové se pracovníci věnují všem národnostem, od loňska ale v drtivě většině převažují Ukrajinci. „V Jihlavě žije zhruba 3800 lidí z Ukrajiny, kteří do města přišli kvůli válečnému konfliktu. Během prvního roku jsme se věnovali zhruba 2200 uprchlíkům z Ukrajiny,“ shrnula první rok fungování Ukrajinského domu Dana Fiedlerová s tím, že uprchlých žen z Ukrajiny je zhruba 1800, s nimi přišlo asi 1100 dětí.

Pracovníci F Pointu pomáhají Ukrajincům s jejich integrací, úzce spolupracují se školami. Pro malé děti, které zatím nechodí do školky, funguje v domě herna. „Pracujeme nejen tady v domě, s uprchlíky provozujeme i jiné aktivity třeba u nás v sídle F Pointu,“ dodala Fiedlerová.

Za prostory po bývalém jihlavském DDM je velice vděčný lektor a terapeut F Pointu Radim Fiedler. „Jsem rád za to, že se tu podařilo vybudovat knihovnu, kde se teď nacházíme, reorganizací prošel také šatník a velmi využívaná je naše ukrajinská kavárna. Její otevření byl nápad jedné kavárnice z Ukrajiny, ta nám tu dodnes pomáhá. Všechny naše služby jsou zdarma, zájemci pomohu případně přispět do kasičky,“ poznamenal Radim Fiedler.

V Ukrajinském domě probíhá po celý týden intenzivní výuka češtiny, s F Pointem spolupracuje třeba i kaligrafička. Ta podle Fiedlera během různých činností pomáhá dětem s celkovým zklidněním. Do takzvaného šatníku se zakoupily šicí stroje, obyvatelé domu si zde tak třeba mohou upravit své oblečení.

Všechny děti, které se svou rodinou přijdou z Ukrajiny do ČR, musí do tří měsíců zahájit povinnou školní docházku. V tomto F Point spolupracuje se školami a s jihlavským magistrátem. „Na začátku pracovníci magistrátu každému dítěti vyhledají vhodnou školu či školku, děti, které jsou mladší, chodí do herničky. V jihlavských školách je kapacita aktuálně zcela naplněná,“ dodala za F Point vedoucí sociální pracovnice Andrea Chvátalová.

(Zleva) primátor Jihlavy Petr Ryška a náměstek primátora Radek Popelka 

Děti i dospělí, kteří přijdou z Ukrajiny do Jihlavy, prochází intenzivním kurzem češtiny, aby jejich adaptace byla co nejrychlejší. Rozdíly, jak rychle se český jazyk naučí, jsou podle pracovníků F Pointu velké. „Jsou tu i děti, u kterých byste za pár měsíců nepoznali, že nejsou rodilí Češi. Naopak někteří dospělí se naučí základy, a pak už mají pocit, že se dál nepotřebují posouvat, že jim základní úroveň stačí. Pro to, aby se někdo naučil jazyk, stačí většinou rok dva, pro dokonalou znalost je třeba pět až sedm let,“ řekla k výuce češtiny pedagožka a odborná pracovnice Dana Sommerová. Ukrajincům podle Sommerové nejvíc dělá problém tvarosloví češtiny, sloveso být, hlásky jako ř, h, g a také minulý čas. „I díky angličtině jim většinou nedělá problém přechod z azbuky na latinku,“ sdělila Jihlavské Drbně Dana Sommerová.

Pomoc s žádostí o dávku 

Ukrajinský dům v Jihlavě nabízí dočasný azyl 30 uprchlíkům z Ukrajiny, většinou je zaplněný tak ze dvou třetin. Podle primátora Jihlavy Petra Ryšky je snahou, aby si lidé co nejrychleji našli nějaké trvalejší bydlení. Nejčastěji maminky a dětmi, ale i uprchlice důchodového věku, zde stráví průměrně týden.

Uprchlíci z Ukrajiny mají různé potřeby. Poradenskou činnost v F Pointu zajišťuje Kryštof Krejčí. Ten vyjmenoval, co nejčastěji s uprchlíky z Ukrajiny řeší. „Nejvíce jsou to problémy s umístěním dětí do škol, problémy s trvalým bydlením či během hledání zaměstnání. Zejména lidé v seniorském věku potřebují pomoct s technologiemi, například si neví rady s podáním žádosti o humanitární dávku. Úzce tak spolupracujeme s Czechpointem nebo úřadem práce,“ vyjmenoval Kryštof Krejčí.

Ukrajinci také přijdou na radu v momentě, kdy nemohou najít lékaře, nejčastěji zubaře či pediatra. „Řešíme třeba i to, jak mají onkologicky nemocní lidé z Ukrajiny sehnat léky,“ zmínil Krejčí.

Pracovníci F Pointu za první rok fungování Ukrajinského domu zažili řadu příběhů a s Ukrajinci sdílí nejrůznější osudy. Například řešili krádež psa. „Zvíře bylo ženě a její dceři ukradeno přímo před tímto domem. Paradoxně ho pak našla jiná Ukrajinka, která v Jihlavě žije už řadu let,“ zavzpomínal Fiedler na příběh s dobrým koncem.

S lidmi z Ukrajiny, kteří uprchli do ČR před válkou, je spojována řada příběhů. Jeden se šťastným koncem se odehrál v Jihlavě. Hlavní roli v něm hraje mops a zároveň důležitý člen jedné ukrajinské rodiny Žoro. Ten měl být údajně ukraden ve středu...

Celkově nepozoruje nějakou rivalitu mezi lidmi z Ukrajiny, podle něj válka uprchlíky hodně stmelila a naučila je velké pospolitosti. „Máme tu uprchlíky takřka z celé Ukrajiny, je to velká země, někteří lidé si třeba ani nerozumí, když mluví slangem, někdo mluví rusky, někdo ukrajinsky. To jim ale nebrání v tom uvařit společně tady v domě třeba boršč, na který má každá rodina svůj zaručený recept. Na tom se zaručeně domluví třeba i přes jazykovou bariéru,“ usmívá se Radim Fiedler.

Dana Sommerová poznamenala, že F Point pomáhá dětem z Ukrajiny třeba i s přípravou na přijímací zkoušky na střední školy. „Řada dětí chce třeba i na gymnázium, ne vždy ale na to mají. Překážkou je hlavně čeština. Proto je lepší, když si studenti zvolí třeba učební obor a mezitím pilují češtinu, pak se případně přihlásí na jinou školu s maturitou. Dá totiž hodně práce, aby pak tito studenti zvládli státní maturitu,“ myslí si Sommerová.

První rok Ukrajinského domu v Jihlavě

Pátek, 3. března 2023, 15:41

První rok Ukrajinského domu v Jihlavě
První rok Ukrajinského domu v Jihlavě
 

Rukama pracovníků F Pointu prošla i řada talentovaných dětí z Ukrajiny, jak poznamenala Andrea Nechvátalová, tyto děti se snaží určitě co nejvíce podporovat a jejich talent rozvíjet. Radim Fiedler zavzpomínal třeba na dívku jménem Margarita, jež má výtvarný talent. „Do Jihlavy přišla se svou rodinou, předtím trávili několik týdnů ve sklepě, jejich dům vojáci zcela zdemolovali. Margarita maluje při každé příležitosti, dokonce u nás vyhrála i celostátní výtvarnou soutěž,“ pochlubil se Fiedler.

Koncert v 18 hodin

Oslavy prvního roku fungování Ukrajinského domu v Jihlavě dnes vyvrcholí večerním koncertem, na němž vystoupí hudebníci a tanečníci z Ukrajiny. Jeho začátek je naplánován na 18. hodinu. Během odpoledne je veřejnost zvána na prohlídky domu a také třeba na ochutnávky ukrajinských specialit. Po obědě dům navštívil kromě hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka například i předseda Zakarpatské krajské rady Volodymyr Chubirko.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky uprchlík, válka, pomoc, azyl, Ukrajinský, dům, organizace, F Point, podpora, sociální, Ukrajina, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

F Point už rok pomáhá uprchlíkům v Ukrajinském domě. Nejtěžší je pro ně české tvarosloví, říká pedagožka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.