Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Horáckou multifunkční arénu postaví olomoucká firma GEMO, bude stát 1,9 miliardy korun

O demolici starého stadionu a stavbu nové multifunkční arény se postará olomoucká stavební firma GEMO a.s. Její cenová nabídka ve výši 1,909 miliard korun byla hodnotící komisí vyhodnocena jako ekonomicky nejvýhodnější. K demolici stadionu by mělo dojít na začátku léta, Horácká aréna by pak měla stát v září 2025.

Společnost uspěla v konkurenci dalších čtyřech firem. „Stavební společnost GEMO a.s. splnila všechny podmínky v zadávacím řízení a její nabídka byla komisí vyhodnocena jako ekonomicky nejvýhodnější,“ uvedl na páteční tiskové konferenci primátor Jihlavy Petr Ryška. Podle něj v doporučení hodnotící komise hrály kromě ceny roli dosavadní pozitivní reference na firmu. „Jsem rád, že výběrové řízení vyhrála tato firma,“ prozradil. Hodnotící komise firmu GEMO a.s. jako vítěze výběrového řízení doporučila Radě města Jihlavy, která toto doporučení na svém čtvrteční jednání jednomyslně potvrdila. 

Mezi dalšími uchazeči o stavbu arény bylo sdružení firem Syner a Geosan Group s cenou 1,988 miliardy korun. Sdružení HMA - Metrostav DIZ, OHLA ŽS, Podzimek poslalo cenovou nabídku 2,083 miliardy Kč, BAK stavební společnost, a. s., nabídla jihlavskou arénu postavit za 2,199 miliardy korun a akciová společnost PKS stavby za 2,242 miliardy Kč. Vše jde o nabídky bez DPH.

Financování arény další nutné investice města neohrozí, mělo by na ně jít přes 600 milionů ročně, ujišťuje primátor Jihlavy

Vedení města ujišťuje jihlavskou veřejnost, že i přes náklady spojené s výstavbou Horácké multifunkční arény (HMA) nebudou ohroženy ani další důležité a potřebné investiční akce v krajském městě. Na čtvrteční tiskové konferenci tak reagovalo na...

Výsledek výběrového řízením byl odeslán všem účastníkům a pokud se nikdo neodvolá, ke konci března by se mohla se zhotovitelem podepsat smlouva. Až nabyde účinnosti, je lhůta 84 dní na předání staveniště. „K začátku demolice by tak mohlo dojít během června nebo na přelomu června a července,“ doplnil jihlavský radní a manažer stavby David Beke. Na dokončení bude mít stavební firma 26 měsíců, aréna by tedy mohla stát v září 2025. 

Vedení města na páteční tiskové konferenci rovněž zopakovalo zdroje financování stavby Horácké multifunkční arény. Počítá se s dotací 500 milionů korun od Kraje Vysočina, 300 milionů by měla potvrdit Národní sportovní agentura, 200 milionů přibude z vlastních zdrojů města a celkově 909 milionů pokryjí městské úvěru (809 milionů investiční úvěr, 100 revolvingový). „Stále se však budeme snažit získat prostředky z jiných zdrojů, abychom snížili podíl města,“ upozornil jihlavský primátor. 

  

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Horácká multifunkční aréna, stavba, Jihlava, GEMO, zhotovitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horáckou multifunkční arénu postaví olomoucká firma GEMO, bude stát 1,9 miliardy korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.