Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V novoměstské prádelně najdou práci lidé s postižením. Radnice tuto aktivitu připravuje přes rok

Radnice v Novém Městě na Moravě má v plánu otevřít městskou prádelnu, v níž najdou práci lidé s různými druhy postižení. Prádelna by měla být v místní části Maršovice v budově, v níž byl dřív obchod. Projekt se jmenuje PeruTě a město jej připravuje déle než rok.

Prádelna bude fungovat jako sociální podnik zaměstnávající lidi s handicapem. „Prvotním cílem je dát práci těmhle lidem, kteří to mají v životě těžší než my," řekl novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD). Starosta by byl rád, kdyby se úmysl podařilo uskutečnit ještě letos.

V první fázi by mělo praní prádla pro různé městské organizace, jako jsou školy, sociální služby nebo lázně, zaměstnávat několik lidí. Postupně by se aktivity sociálního podniku mohly rozšiřovat, třeba o úklid nebo pomoc při rozvážení jídla seniorům. „Byli bychom do budoucna rádi, aby těch služeb bylo víc, ale uvidíme, jak se nám to bude dařit rozvíjet," uvedl Michal Šmarda.

Úpravy za několik milionů korun

Budovu v Maršovicích, kde byl obchod, osadní výbor využívá pro různá setkání, konají se tam volby, slouží také hasičům. Pro hasiče má radnice v plánu udělat na stejném místě zázemí s přístavbou garáže. Úpravy domu budou stát zřejmě několik milionů korun.

„Rádi bychom využili na provoz prádelny, možná i částečně na tu investici, dotace z ministerstva práce a sociálních věcí," dodal novoměstský starosta. Podotkl, že na sociální podniky se dají využít také úvěry od národních institucí.

V desetitisícovém Novém Městě na Moravě je denní stacionář Centra Zdislava, kam mohou chodit lidé s mentálním i zdravotním postižením. Malé domácnosti tam má také krajský domov pro lidi s postižením, jehož klienti se díky transformaci přestěhovali do nových domků na více místech v kraji. Ve městě rovněž funguje praktická škola se zaměřením na chod domácnosti, přípravu pokrmů, rukodělná řemesla a zahradnické práce, která poskytuje střední vzdělání žákům se speciálními vzdělávacími potřebami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Nové Město na Moravě

Štítky sociální, správa, Nové Město na Moravě, prádelna, handicap

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novoměstské prádelně najdou práci lidé s postižením. Radnice tuto aktivitu připravuje přes rok | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.