Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sportovní akce roku na Vysočině. Světový pohár v biatlonu si vynutí okolo Nového Města dopravní omezení

Při závodech Světového poháru v biatlonu, které v Novém Městě na Moravě proběhnou od 2. do 5. března, budou omezení v dopravě. Uzavřená bude silnice na Vlachovice a část hlavní trasy 19, která bude podle policie v případě potřeby sloužit i pro parkování aut. Některé další silnice budou dočasně jednosměrné. Lůžka v hotelech jsou většinou rezervovaná i v širším okolí, nabídky na webu zveřejňují soukromí hostitelé. Návštěvníci mohou přijet také s karavany.

Pořadatelé počítají s účastí několika desítek tisíc diváků. „Z našeho pohledu se jedná svým rozsahem a předpokládaným počtem návštěvníků o nejvýznamnější letošní sportovní akci v našem kraji," uvedl krajský policejní ředitel Miloš Trojánek. O bezpečnost a veřejný pořádek se kromě policistů z kraje budou starat také policisté některých specializovaných celostátních útvarů, jako je pyrotechnická služba a letecká služba.

Policejní hlídky budou celé čtyři dny dohlížet na provoz a v případě potřeby regulovat dopravu. Silnice 19 bude zavřená od kruhového objezdu v Novém Městě na Moravě po odbočku na Slavkovice, budou stanovené objízdné trasy.

Podle počtu prodaných vstupenek odhadli organizátoři akce počty návštěvníků ve víkendových dnech okolo 20 tisíc a jen o něco nižší v předchozí dva všední dny. Vyprodané jsou vstupenky na sobotu a téměř i na neděli, sdělil ve čtvrtek vedoucí tiskového střediska Tomáš Hermann.

Závodů se zúčastní 30 národních federací. Přijede 270 sportovců a 300 členů realizačních týmů. Dalších asi 700 lidí, včetně dobrovolníků, se bude starat o organizaci, servis, catering, ochranu a další služby. Pokud nejsou místní, ubytování je pro ně zajištěné. Hlavní část bude podle Hermanna přijíždět od pondělí do středy.

Sportovci budou bydlet i v hotelu U Loubů ve Třech Studních. „Zájem veřejnosti je velký, ale bohužel už jsou všechny kapacity obsazené," řekl hoteliér Jiří Halva. Biatlonové závody jsou podle něj pro region přínosné i ekonomicky, hoteliérům umožní prodloužit zimní sezonu.

„Ubytovatelé dávají vědět, kde mají volná místa, protože se jim občas něco uvolní," řekl Erik Havlík z novoměstského infocentra. Pokud ví, jsou ubytovací zařízení většinou obsazená v Novém Městě a okolí i ve Žďáru nad Sázavou. Webové služby nabízejí ubytování také v soukromí.

Podle novoměstského starosty Michala Šmardy (ČSSD) se kvůli velkým sportovním událostem řeší hlavně dopady do logistiky. „Samozřejmě, v době covidu jsme si trošičku odvykli na množství návštěvníků, ale předtím jsme mnohokrát tu akci organizovali a nebyl s tím žádný problém," řekl.

O možnostech parkování, včetně ploch pro karavany, informují pořadatelé na webu. Podrobnosti zveřejní ve středu podle předpovědi počasí. Upřesní také další organizační pokyny a možnosti využití kyvadlové dopravy. Policie bude uvádět aktuality od 2. března na policejním twitteru a facebooku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto biathlonnmnm.cz

Štítky ČR, policie, hotely, sporty, biatlon, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportovní akce roku na Vysočině. Světový pohár v biatlonu si vynutí  okolo Nového Města dopravní omezení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.