Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policista neváhal a pomohl muži, který zkolaboval na ulici. Život seniora zachránila srdeční masáž a defibrilátor

Nepřímá srdeční masáž od policisty ze Žďáru nad Sázavou zachránila život sedmdesátiletému muži, který ležel na zemi pod budovou České spořitelny na žďárském Havlíčkově náměstí. Za tento dobrý skutek byl dnes policista Vojtěch Martínek oceněný skleněnou Plaketou Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina, tu mu dnes osobně předal ředitel policistů na Vysočině Miloš Trojánek.

K záchranné akci došlo ve čtvrtek 9. února před 10. hodinou, kdy měl policista Vojtěch Martínek službu a zrovna se pohyboval v centru Žďáru nad Sázavou.

„Při jízdě se služebním vozidlem po Havlíčkově náměstí si povšiml, že pod budovou České spořitelny leží na travnatém mírném svahu na zemi muž a u něho stojí zřejmě náhodný kolemjdoucí a drží v ruce telefon. Policista proto zastavil se služebním vozidlem za vyznačeným přechodem pro chodce a běžel ležícímu muži na pomoc. Nejdříve u něho zkontroloval základní životní funkce, ústní dutinu, aby se přesvědčil, že nemá zapadlý jazyk nebo zvratky v ústech, což se nepotvrdilo,“ líčí dramatické chvíle Dana Čírtková, mluvčí policistů a dodala, že s policistou Martínkem byl na místě ještě i náhodný kolemjdoucí, který zrovna volal záchranku. Muž ležící na zemi neměl ani žádné viditelné zranění, které by ho ohrožovalo na životě.

Třiačtyřicetiletý policista Vojtěch Martínek pochází ze Žďáru nad Sázavou a slouží u policie již šestnáct let, kdy svůj dosavadní profesní život zasvětlil službě na obvodním oddělení ve Žďáru nad Sázavou.

Muž však náhle začal modrat 

Sedmdesátiletý senior však náhle začal modrat, a proto policista na nic nečekal a okamžitě zahájil nepřímou srdeční masáž a koordinoval náhodného svědka, aby muži držel hlavu v mírném záklonu. V průběhu provádění nepřímé srdeční masáže přijeli na místo profesionální hasiči a nasadili na další pomoc muži defibrilátor a pokračovali s jeho pomocí v oživování. „Mezitím už byla na místě posádka zdravotnické záchranné služby a muže si převzal do své péče. Policista ještě setrval na místě a zdravotníkům společně s hasiči pomohl s naložením pacienta do vozidla záchranářů,“ dodává mluvčí Čírtková.

U seniora se nakonec podařilo obnovit životní funkce a zdravotníci ho transportovali do nemocnice. Podle vyjádření zasahujícího lékaře Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina byla pomoc, kterou staršímu muži poskytl Vojtěch Martínek, pro záchranu jeho života zcela zásadní.

„Jsem rád, že kolegovi nebylo lhostejné, co se děje venku na ulici a rozhodl se jednat. Je vždy velmi důležité umět se rychle a hlavně správně reagovat. On ani na okamžik nezaváhal a dokázal jednat nejen rychle, ale také správně. Pro člověka, který ztratí z jakéhokoliv důvodu vědomí, jde o každou vteřinu, která může rozhodnout o tom, zda se podaří obnovit jeho životní funkce. Kolega svým činem dělá dobré jméno nejen našemu krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru. Jsem velice rád, že máme mezi sebou takové hrdiny a za jejich odvahu a statečnost je vždy velice rád oceňuji a osobně se s nimi setkám,“ doplnil policejní ředitel Miloš Trojánek.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky pomoc, záchrana, život, masáž, srdce, senior, ocenění, plaketa, policie, Vojtěch Martínek, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policista neváhal a pomohl muži, který zkolaboval na ulici. Život seniora zachránila srdeční masáž a defibrilátor | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.