Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Originální masky, vůně slivovice a koblížků. Podívejte se na masopustní veselí v obcích na Jihlavsku

Únor bývá tradičně ve znamení masopustního veselí. Na řadě míst během uplynulých dní prošly nejrůznější masky, obce na Jihlavsku nevyjímaje. V průvodech najdeme masky tradiční – smrtka, vodník, řezník, medvěd, čarodějnice, pohádkové postavy – stejně jako masky moderní, jež reagují na aktuální dění.

Masopust, někde označovaný jako ostatky nebo fašank, je tradičním lidovým svátkem. Nesl se vždy ve znamení zábav a bujarého veselí, které vrcholí v jeho posledních dnech. Masopust začínal svátkem Tří králů a pokračoval až k Popeleční středě, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi.

Vůbec první sousedský masopust má za sebou městská část Jihlavy Horní Kosov. Zde se v maskách sešli dospělí i děti. Organizátorem nultého ročníku sousedského masopustu byl Osadní výbor Horní Kosov, v masce zde byl k vidění třeba i náměstek primátora Radek Popelka. „Děkujeme všem, kteří se zapojili do průvodu, oblékli krásné a nápadité masky a taky těm, kteří nás pohostili na naší cestě,“ vzkázali organizátoři na Facebooku.

Masopust v Horním Kosově

Pondělí, 20. února 2023, 12:12

Masopust v Horním Kosově
Masopust v Horním Kosově

Hudba, zabijačkové dobroty, koncert kapely Umí hovno a také zábava pro děti nechyběly na masopustním odpoledni v Zámeckém hotelu Třešť. Akce se konala také díky Nadačnímu fondu Šťastná hvězda. „Děkujeme všem za vysokou účast a už se těšíme na 2. ročník v únoru příštího roku!“ uvedl Zámecký hotel Třešť.

Masopust Zámecký hotel Třešť

Pondělí, 20. února 2023, 12:12

Masopust Zámecký hotel Třešť
Masopust Zámecký hotel Třešť

Zhruba po 40 letech se vrátil masopust do obce Mrákotín. Masopustní veselí zde pořádal spolek Párty s Mexičanem.

Masopust v Mrákotíně

Pondělí, 20. února 2023, 12:12

Masopust v Mrákotíně
Masopust v Mrákotíně

Masky prošly také obcí Cejle. K vidění jich tu bylo padesát, například hippies, havajské tanečnice, postavy z Krkonošských pohádek či dosluhující prezident Miloš Zeman.

Bez jaké masky si neumíte představit masopust?

Celkem hlasovalo353 čtenářů

„Tradičně jsme vycházeli z kulturního domu ve 12 hodin a prošli jsme celou obcí. V jednotlivých obydlích na nás čekali hostitelé s připraveným občerstvením. Jako vždy si průvod nejvíce užívaly děti. Letos podruhé u nás hrály dvě kapely, které se v loňském roce na masopustu sešly náhodně a zjistili jsme, že je to daleko veselejší a pestřejší. Děkujeme všem maskám, sousedům za připravené pohoštění a hudebníkům za skvělý doprovod,“ sdělila redakci Drbny starostka obce Pavlína Nováková.

Masopust v Cejli

Pondělí, 20. února 2023, 12:12

Masopust v Cejli
Masopust v Cejli

Veselo bylo také ve Zbilidech, kde masopust organizuje Kulturní team Zbilidy. Také zde se masopust několik let nekonal, masky mezi veřejnost zde vyšly po 15 letech. „A musíme říct, že to předčilo všechna naše očekávání. Do průvodu se zapojilo tolik krásných a originálních masek, které za doprovodu kapely obešly celou vesnici, kde nás s otevřenou náručí a bohatým občerstvením vítali naši sousedé. A my chceme úplně všem ze srdce poděkovat, že jste vytvořili tak úžasný a nezapomenutelný zážitek, na který budeme ještě dlouho vzpomínat s úsměvem na tváři,“ zhodnotili organizátoři na Facebooku.

Masopust Zbilidy

Pondělí, 20. února 2023, 12:12

Masopust Zbilidy
Masopust Zbilidy

Čerstvé zážitky z letošního masopustu mají lidé v Dolní Cerekvi. Tímto městysem prošel průvod během uplynulé soboty. Také tady bylo k vidění více než 50 masek, v nichž šli dospělí, ale i řada dětí. Masopust zde organizují již řadu let místní hasiči.

„Masopust je jedna z padesátky akcí, které máme v Dolní Cerekvi letos pro veřejnost naplánované, a jsem moc rád, že vyšlo počasí a účast byla opět veliká. Stejně tak mě těší, že se zapojují i mladší ročníky, takže o budoucnost nemám strach,“ shrnul za městys jeho starosta Zdeněk Dvořák.

Masopust v Dolní Cerekvi

Pondělí, 20. února 2023, 12:12

Masopust v Dolní Cerekvi
Masopust v Dolní Cerekvi

V průvodu šel se svou rodinou třeba i třináctiletý Adam Bošnjak z Jihlavy. Na masopust jezdí pravidelně. „Je to hezká tradice, jezdím sem rád. Bral bych něco takového i v Jihlavě. Nejhezčí byli vojáci, vodníci, Harry Potter, a líbily se mi i dvě aplikace – Whatsapp a Messenger,“ svěřil se se svými dojmy přímo z průvodu Adam Bošnjak.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková + archiv pořadatelů

Štítky masopust, tradice, zábava, únor, historie, průvod, masky, Třešť, Zbilidy, Mrákotín, Cejle, Dolní Cerekev, Horní Kosov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eliška Zabloudilová

Super článek????

Pondělí, 20. února 2023, 12:45Odpovědět

VIDEO: Originální masky, vůně slivovice a koblížků. Podívejte se na masopustní veselí v obcích na Jihlavsku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.