Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině žije asi 17 tisíc ukrajinských utečenců, nejvíce na Jihlavsku

V asi půlmilionovém Kraji Vysočina našlo za poslední rok zázemí takřka 17 tisíc lidí z Ukrajiny, kteří utekli před ruskou agresí ze své vlasti. Nejvíc, asi 5 400, jich podle údajů ministerstva vnitra žije na Jihlavsku, druhým okresem s nejvyšším počtem ukrajinských uprchlíků je Pelhřimovsko.

Pelhřimov na pomoc lidem dočasně ubytovaným ve městě vyhlásil loni zjara sbírku, dárci na ni dosud věnovali asi 400 tisíc korun, nejvíc v první polovině loňského roku. „Z darované částky už město využilo asi 300 tisíc korun. Příchozím z Ukrajiny z nich zpočátku hradilo hlavně jídlo, pak také vybavení domácností včetně praček nebo ledniček,“ říká vedoucí pelhřimovského finančního výboru Lenka Nováková.

Peníze byly určené také na péči o předškolní a školní děti, které dostávaly zadarmo obědy. Hradily se z nich také učebnice a lekce češtiny. Sbírku Pelhřimov otevřel 4. března 2022, je povolená na tři roky. Dárců je ale v posledních měsících minimum, na účet přicházejí stokoruny. Podle informací na webu krajského úřadu zřídily loni v březnu sbírku na pomoc lidem z Ukrajiny i Pacov, Jemnice nebo Havlíčkova Borová.

Školy na Vysočině navštěvuje dva tisíce Ukrajinců

Příchozím z Ukrajiny začalo 2. března 2022 sloužit jihlavské Krajské asistenční centrum pomoci, kde se uprchlíci registrovali a získali povolení potřebná k pobytu včetně zdravotního pojištění. Doposud jím podle informací kraje prošlo asi 16 500 lidí, přibližně 1 300 z nich potřebovalo zajistit ubytování. Školy na Vysočině navštěvuje asi dva tisíce ukrajinských dětí, přes 1 700 z nich je ve školách základních.

Uprchlíky ubytovává ve svých objektech i přímo Kraj Vysočina. Využil k tomu budovy někdejších sociálních zařízení v Humpolci a v Křižanově. „Ubytování je poskytováno zhruba dvěma stovkám lidí. V Humpolci se daří část dočasně nouzově ubytovaných posouvat do běžného ubytování, uvolněné místo však okamžitě obsazuje další uprchlík. I nouzové ubytování v Humpolci je tedy stále naplněné," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO), který byl od 3. do 5. února na Ukrajině.

Sanitky nebo autobusy. Kraj Vysočina pošle na Ukrajinu další humanitární pomoc

Kraj Vysočina vypraví tento týden další dodávku potřebných věcí do Zakarpatské oblasti Ukrajiny, svého partnerského regionu. Území na západě Ruskem napadené země se musí starat o stovky tisíc lidí, kteří před válkou utekli z východu Ukrajiny. Do...

Krajská delegace směřovala do Zakarpatské oblasti, se kterou Vysočina dlouhodobě spolupracuje, před válkou Vysočina prostřednictvím dobročinného fondu ViZa pomáhala v Zakarpatí s opravami veřejných budov a zařízení i s rozvojem výuky češtiny. Po 24. únoru, kdy započal ruský útok na Ukrajinu, poskytuje humanitární pomoc. Na začátku února se na Ukrajinu mimo jiné dostaly z Vysočiny tři sanitky.

Součástí návštěvy představitelů Vysočiny na Ukrajině byla i prohlídka rekonstrukce internátu v Užhorodě. Bude sloužit pro ty, kteří do západní části země utekli z částí Ukrajiny, kde jsou boje intenzivnější. Na rekonstrukci celého objektu přispěla vedle kraje i Charita ČR. Při návštěvě se hovořilo také o finanční podpoře nemocnice v Užhorodu, která zajišťuje dlouhodobou rehabilitaci zraněných.

Vybavením, které lidé na Ukrajině kvůli ruským útokům na infrastrukturu oceňují, jsou elektrocentrály. Na Ukrajinu už je poslalo několik měst a obcí včetně Žďáru nad Sázavou, Třebíče, Telče, Chotěboře, Jihlavy, Okříšek a Nové Říše.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mníšek pod Brdy | Zdroj ČTK

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, školy, práce, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sas Asa

Ty nejsou váleční uprchlíci ale vyžírkové.

Neděle, 19. února 2023, 14:22Odpovědět

Na Vysočině žije asi 17 tisíc ukrajinských utečenců, nejvíce na Jihlavsku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.