Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šest let od úmrtí legendy. Josef Augusta s hokejem začal doma v Havlíčkově Brodě

Dnes je tomu přesně šest let, kdy do hokejového nebe navždy odešel legendární hokejista a trenér, jenž je neodmyslitelně spjatý s jihlavskou hokejovou Duklou a také se svým rodištěm, jímž je město Havlíčkův Brod. Řeč není i nikom jiném než o Josefu Augustovi.

Osm ligových titulů s Duklou 

Josef Augusta se narodil v Havlíčkově Brodě 24. listopadu 1946, ve stejném městě začal s hokejem. Vojenská služba jej zavála do nedaleké Jihlavy, kde již zakotvil. Byl úspěšný hokejista, později pak byl neméně významným trenérem jihlavské Dukly. Jako aktivní hráč s Duklou získal osm ligových titulů. Další pak přidal jako trenér.

Rodák z Brodu byl ale velmi platný i u reprezentace. Byl také asistentem Ivana Hlinky u národního týmu, s nímž v roce 1999 slavil na mistrovství světa zlato. V roce 2000 a 2001 se stal hlavním trenérem národního týmu, který dvakrát dovedl ke zlatým medailím.

Josef Augusta v roce 2014, zdroj: HC Dukla Jihlava 

Tato významná osobnost českého hokeje je od roku 2008 členem Síně slávy českého hokeje.

Dva roky bojoval s rakovinou 

Rodák z Havlíčkova Brodu Josef Augusta zemřel v 70 letech, 16. února 2017 podlehl rakovině slinivky. S tou bojoval od roku 2015.

V roce 2014 hostil jihlavský zimní stadion Zlaté utkání, jehož byl Josef Augusta duchovním otcem. Zde si hokej zahrál téměř kompletní tým olympijských vítězů z Nagana s hráči, kteří se podíleli na zisku tzv. Zlatého hattricku.

Viktor Ujčík vzpomíná 

Krátce po Augustově úmrtí přišel se vzpomínkou na oblíbeného trenéra trojnásobný mistr světa a bývalý hokejový útočník Viktor Ujčík. S velikánem českého hokeje ho pojily vazby na Duklu Jihlava, ale také ty reprezentační. „Budu na pana Augustu vzpomínat samozřejmě v dobrém. Byl to svérázný trenér, jak jsme tak z Vysočiny už zvyklí, ale člověk u něho vždy věděl, na čem je,“ řekl v roce 2017 Viktor Ujčík.

Při trenérské dráze mu podle něho jednoznačně pomohlo, že sám hokej hrával na nejvyšší úrovni. „Bylo vidět, že ví, o čem mluví, že si tím hokejem prošel. Na nic si nehrál a u hráčů měl respekt, choval se k nim férově,“ doplnil Ujčík. 

Rok 2014, Zlaté utkání, Josef Augusta (vlevo) s Vladimírem Martincem, zdroj: HC Dukla Jihlava 

Josef Augusta je také nesmazatelně zapsaný u zlatého hattricku ze světových šampionátů 1999 až 2001. Poprvé jako jako asistent Ivana Hlinky, poté dvakrát jako hlavní kouč. U národního týmu skončil po světovém šampionátu 2002. Společně slavili v letech 1999 a 2001, kdy byl v reprezentačním výběru i Ujčík.

Vzpomínky i mimo led 

Kromě společných sportovních úspěchů má Viktor Ujčík na Augustu pěkné vzpomínky i mimo led. A jedna se mu vybavila okamžitě. „Jeli jsme spolu tehdy na sraz nároďáku a já jsem řídil. Už jsme docela spěchali, jenže dálnice před Prahou byla zacpaná, tak jsme to brali po menších silnicích různýma zkratkama. Když jsme úspěšně dojeli a pan Augusta vystoupil z auta, jen se oklepal a prohlásil ‚tak s tebou už nikdy‘,“ smál se Ujčík.

„Chechtal se u toho a samozřejmě pak na cestě zpátky jel se mnou znovu, ale to už jsme jeli v klídku a po dálnici,“ dodal Ujčík.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Dukla Jihlava | Zdroj ČTK, HC Dukla Jihlava, wikipedia

Štítky rodák, vzpomínka, úmrtí, výročí, hokej, trenér, Dukla, Josef Augusta, Jihlava, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest let od úmrtí legendy. Josef Augusta s hokejem začal doma v Havlíčkově Brodě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.