Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jihlavě vyrostou mrakodrapy. U modelů z lepenky půjde hlavně o originální a moderní přístup

Střední školy se zapojily do 15. ročníku mezinárodní soutěže s názvem HSF System Modelium 2023. Jde v ní o to vytvořit nejlepší stavbu z vlnité lepenky, tentokrát budou talentovaní studenti vytvářet modely na téma „nejvyšší mrakodrap Evropy".

Své síly a nadání poměří celkem 33 středních škol se zaměřením na stavebnictví z Česka a Slovenska, z toho 24 jich je z ČR a zbylých devět reprezentuje Slovensko. Nejlepší soutěžící si rozdělí ceny v hodnotě 134 tisíc korun. Soutěžit se bude v Jihlavě.

Pořadatelem soutěže je mezinárodní stavební skupina HSF System.

„Sportovní nebo hudební svět má své hvězdy. Myslíme si, že i tradiční stavitelský obor si takové hvězdy zaslouží. Proto je chceme najít a představit světu prostřednictvím naší soutěže,“ říká k poslání a zaměření soutěže Jan Hasík, ředitel a předseda představenstva společnosti HSF System. „Chceme u studentů středních škol hlavně podporovat a prohlubovat vztah ke stavařskému řemeslu, rozvíjet jejich kreativitu a vzájemnou spolupráci,“ dodává Tomáš Kosa, jednatel společnosti HSF System SK.

Ukázka modelu z předchozích ročníků, foto: HSF System 

Jak již zaznělo, letošním zadáním je postavit model nejvyššího mrakodrapu Evropy, přičemž model výškové budovy musí být vytvořen výhradně z vlnité lepenky, jako ekologického, udržitelného a tvárného materiálu, a musí ukázat také vnitřní uspořádání stavby. Odborná porota bude na soutěžních stavbách posuzovat především originální nápad, neotřelou myšlenku, invenci a moderní přístup.

Ukázka modelu z předchozích ročníků, foto: HSF System 
V historii minulých ročníků se soutěže zúčastnilo přibližně 60 různých středních stavebních škol, jejichž studenti postavili na 300 modelů staveb z vlnité lepenky. Finálová kola se konala na zajímavých místech jako hlavní nádraží v Praze, Štefánikova hvězdárna, Dolní Vítkovice, Vodní dílo Šance či Klementinum.

Jubilejní 15. ročník soutěže bude mít novinku – v ČR a Slovensku se uskuteční dvě samostatná národní finálová kola. Z nich pak postoupí nejlepší osmička do mezinárodního superfinále v Ostravě.

Nová Cena veřejnosti 

Nejlepší soutěžící nebo soutěžní týmy si mezi sebou rozdělí ceny v hodnotě 134 tisíc korun, vítěz superfinále pak získá 25 tisíc korun. Nové bude i Cena veřejnosti.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HSF System | Zdroj HSF System

Štítky mrakodrap, soutěž, stavba, model, student, lepenka, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě vyrostou mrakodrapy. U modelů z lepenky půjde hlavně o originální a moderní přístup | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.