Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo v Jihlavě předala samce rysa do Švýcarska. Vytvoří chovný pár se samičkou z Anglie

Zoo Jihlava má na svém kontě úspěšnou mezinárodní chovatelskou spolupráci hned se dvěma evropskými zoologickými zahradami. Samec rysa ostrovida karpatského (Lynx lynx carpathicus), pocházející z jihlavské zoo, minulý týden putoval do švýcarského Tierparku Bern. Tam utvoří chovný pár se samičkou narozenou v Anglii.

Do Švýcarska byl převezený sameček narozený v Zoo Jihlava v květnu 2018, spolu s ním přijela do stejného místa i samička narozená v srpnu 2012 v Anglii, v Port Lympne. 

„Stalo se tak po doporučení vedoucí evropské plemenné knihy. Jejich přesun proběhl ještě před nadcházející říjí, protože očekávaná mláďata tohoto geneticky velice cenného páru by v budoucnosti mohla být reintrodukována v Itálii," informovala novináře za Zoo Jihlava Simona Kubičková. 

Rys je stále na útěku 

Z jihlavské zoo utekla před Vánocemi čtyřletá samice rysa ostrovida, podle aktuálních informací ji chovatelé stále nenašli.  Tato kočkovitá šelma se vloni 22. prosince v podvečerních hodinách lekla při prořezávání křovin a v panice se jí podařilo přeskočit velkou vzdálenost mezi stromy. Tím se dostala mimo výběh.

Měsíc mimo výběh. Samice rysa z jihlavské zoo je stále na útěku, lidé ji zahlédli kousek od Jihlavy

Už měsíc je na útěku čtyřletá samice rysa ostrovida, která opustila brány Zoo Jihlava. Tato kočkovitá šelma se vloni 22. prosince v podvečerních hodinách lekla při prořezávání křovin a v panice se jí podařilo přeskočit velkou vzdálenost mezi...

Teď na útěku může ulovit různé hlodavce, zajíce nebo také slepice. „Prosíme veřejnost, aby v případě, že ji zahlédne se ji nesnažila odchytit, ale volala hlavnímu zoologovi jihlavské zoo Richardovi Vidunovi, a to na telefonní číslo 737 266 421," vzkazuje Kubičková. 

Útěky v roce 2022

Každá zoologická zahrada, ta jihlavská není výjimkou, musí čas od času řešit nějaký ten útěk zvířat. „Nedá se říct nějaké průmeřné číslo, kolik zvířat za rok uteče. Občas se to stane. V roce 2022 uprchly tři zebry a na konci roku zmíněná samice rysa čili celkem čtyři zvířata. Zebry utekly společně, čili se jedná o dva útěky za rok 2022," shrnul Drbně ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tierpark Bern | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky zoo, chov, samec, samice, rys, reprodukce, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo v Jihlavě předala samce rysa do Švýcarska. Vytvoří chovný pár se samičkou z Anglie | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.