Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlavská zoo po šestnácti letech ukončuje chov oblíbených tuleňů. Snad to návštěvníci pochopí, doufá ředitel

Po šestnácti letech ukončuje Zoo Jihlava chov tuleňů, který se poslední dobou potýkal s problémy. Posledního samce Robbieho mohou návštěvníci zahrady vidět ještě během února, pak je naplánovaný jeho transport do Itálie.

První tuleň obecný (Phoca vitulina) přijel do jihlavské zoo v roce 2006 z Bernu. Byl to samec Arthos, který zde žil do roku 2018. Postupně k němu přibyly samice Tamina a Lilly, obě z německých zoo. „Trojice zde žila v harmonii, a i když se jim narodilo několik mláďat, ani jedno se jim nepovedlo úspěšně odchovat,“ říká ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Po úhynu Arthose byl do Jihlavy na konci roku 2020 dovezen do Jihlavy samec Robbieho z ústecké zoo. Skupina se bez problému sžila, ale během loňského podzimu obě samice uhynuly. „Pitva prokázala problémy s játry. Příčinou byly mořské ryby, které tuleni konzumují,“ vysvětlil Vašák. Lidskou činností a znečisťováním oceánů obsahují ryby větší množství těžkých kovů a jejich dlouhodobou konzumací se pak tuleňům ukládají tyto kovy v játrech. „U tuleňů není možné potravu nahradit sladkovodními rybami. Mořské ryby, které se dostávají do České republiky, pocházejí z jednoho zdroje, takže alternativu naneštěstí nemáme,“ konstatuje Vašák.

Vedení jihlavské zoo se tak po pečlivém zvážení rozhodlo chov tuleňů ukončit. „Víme, že se jedná o populární a oblíbený druh v naší zoo, ale z hlediska chovu se mu u nás nevede tak, jak bychom si přáli. Nikdy se nepovedlo odchovat mláďata, navíc se teď ukázal problém s krmením. Jelikož jim tedy nedokážeme dát stoprocentní podmínky, nebudeme v jejich chovu pokračovat. Věříme, že návštěvníci pochopí naše rozhodnutí,“ doufá ředitel.

Samec Robbieho nalezne noý domov v Itálii, jeho transport je naplánovaný na druhou půlku února. Expozice tuleňů zůstane dočasně neobsazená. „Výhledově zde uvažujeme o chovu jihoamerických zvířat. Chtěli bychom tuto část včetně výběhu vyder malých předělat, a chovat zde vydry obrovské a kočkovitou šelmu jaguarundi,“ prozradil plány Jan Vašák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Kubičková | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, tuleň obecný, chov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoo po šestnácti letech ukončuje chov oblíbených tuleňů. Snad to návštěvníci pochopí, doufá ředitel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.