Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dobrá zpráva pro Kraj Vysočina i město Jihlava. Měly by dostat všechny peníze ze zkrachovalé Sberbank

Podle hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka (ODS a STO) není vyloučeno, že by samosprávy mohly dostat až 100 procent peněz, které mají uložené ve Sberbank CZ. Hejtman to uvedl ve středu tiskové zprávě s odvoláním na úterní setkání s insolvenční správkyní Sberbank Jiřinou Lužovou. Sdělení je kromě Kraje Vysočina, který má v bance zadržovány 2,4 miliardy korun, důležité i pro město Jihlava, jíž jde o 150 milionů.

V úterý 18. ledna 2023 v odpoledních hodinách proběhlo na žádost hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka v sídle Advokátní kanceláře Baker & McKenzie avizované setkání zástupců samospráv s insolvenční správkyní Jiřinou Lužovou ve věci dalšího postupu v případu zkrachovalé Sberbank. Jednání se zúčastnil také primátor Jihlavy Petr Ryška, náměstek hejtmana pro finance Miroslav Houška a místostarosta městské části Prahy 1 Tomáš Heres. 

Blokované miliardy ve Sberbank: Kraj Vysočina se rozhodl odstoupit z prozatímního věřitelského výboru

V případu 2,4 miliard korun blokovaných ve Sberbank se Kraj Vysočina rozhodl vzdát se pozice člena prozatímního věřitelského výboru a nebude usilovat ani o zvolení do stálého věřitelského výboru. Jak uvedl hejtman Vítězslav Schrek, kraj nevěří,...

Kraj Vysočina má ve Sberbank CZ blokovaných 2,4 miliardy Kč a krajská Jihlava 150 milionů.

„Insolvenční správkyně nás informovala, že z prodeje úvěrů a vymožené hotovosti, která je již dnes evidována na účtech ČNB, by při zachování současných úrokových sazeb mohly obce, města a kraje obdržet v průběhu září až října tohoto roku až 100 procent zadržovaných peněz," uvedl hejtman Vítězslav Schrek v tiskové zprávě.

„Mohu potvrdit, že jsem se v úterý sešla se zástupci Kraje Vysočina a města Jihlavy. Jako doposud jsem je stejně jako všechny ostatní věřitele informovala o aktuálním stavu majetkové podstaty a prodeje úvěrového portfolia a potenciální návratnosti jejich pohledávek. Dále jsem zdůraznila, že pro úspěšné vypořádání prodeje, je důležité, aby nebyla napadána smlouva s Českou spořitelnou," řekla pro ČTK Jiřina Lužová.

Kraj Vysočina má u Sberbank přes dvě miliardy korun, ke kterým se zatím nemůže dostat

Kraj Vysočina má u české Sberbank stále zřejmě přes dvě miliardy korun, v uplynulých dnech se mu podařilo převést jen část vkladů. Nyní zjišťuje, zda jeho vklady pokryje zákonné pojištění bank. Platební schopnost kraje v současnosti není omezená....

Insolvenční správkyně minulý měsíc podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy Kč. Nyní plyne tříměsíční lhůta, v níž lze smlouvu napadnout.

Město Jihlava tak ve středu své odvolání proti rozhodnutí, jakým byl ustanoven věřitelský výbor, stáhla. „Bereme příslib paní Lužové jako závazný, a proto jsme se rozhodli svoje odvolání stáhnout," uvedl primátor Jihlavy Petr Ryška„Po jednání v Praze si myslím, že jsme všichni na velmi dobré cestě k uvízlým penězům,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pribram.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy, Kraj Vysočina

Štítky ČR, Rusko, správa, banky, Sberbank, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva pro Kraj Vysočina i město Jihlava. Měly by dostat všechny peníze ze zkrachovalé Sberbank | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.