Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V mírné zimě se zvířatům daří lépe, do pavlovské záchranné stanice jich nyní míří méně

Do záchranné stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku se v nynější mírné zimě dostává méně oslabených zvířat, než když je v lednu sníh a mráz. Ani ptáci podle něj moc nelétají na krmítka. Podle ornitologa Václava Berana se do Česka při nynějším nezvykle teplém počasí vrací ptáci migrující nedaleko za hranice Česka, ze vzdálených lokalit ne. Problémy to ale nepůsobí, obavy má spíš o květenu. Při ochlazení by podle něj mohly zmrznout vzácné koniklece, které už kvetou.

Stanice v Pavlově se stará o handicapovaná zvířata z volné přírody, ta, která se uzdraví, ochránci přírody zase vypustí. „Máme méně příjmů, co se týče vyhladovělých zvířat," uvedl její ředitel Zbyšek Karafiát. Občas se někdo ozve, že našel netopýra nebo ježka, kteří se probudili. Celkově jsou teď podle ředitele počty přijímaných zvířat menší, než když je tuhá zima. „Pozorujeme, že ani ptáci moc nelétají na krmítka, slunečnice nám v podstatě neubývá," řekl. Stanice vloni třetím rokem přijala víc než 1000 zvířat za rok.

Podle ornitologa Václava Berana z ústeckého muzea současné teplé počasí způsobuje, že se vracejí ptáci migrující nedaleko za hranice České republiky. „Zatím v tom problém nevidíme. Horší by bylo, pokud by takové teplo nastalo v únoru, to by mohly některé druhy začít předčasně hnízdit," řekl ornitolog. U ptáků, kteří odletěli před zimou do vzdálených lokalit, podle Berana návrat do Česka nehrozí. Problém vidí v květeně. Kvést už začal vzácný koniklec, který patří na červený seznam ohrožených druhů. Pokud přijde ohlašovaná změna počasí, rostlina zmrzne.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu se po nezvykle teplém konci loňského roku a první půlce ledna vrátí do Česka zima. Do středy se noční teploty budou pohybovat kolem nuly, od čtvrtka začnou klesat až k minus šesti stupňům Celsia. V místech, kde bude ležet sníh a uklidní se vítr, mohou ranní teploty klesnout až k minus devíti stupňům Celsia. Denní teploty budou většinou kolem nuly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Shutterstock

Štítky ČR, počasí, příroda, rekreace, sociální, Vysočina, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V mírné zimě se zvířatům daří lépe, do pavlovské záchranné stanice jich nyní míří méně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.