Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jihlavě se vloni narodilo nejvíce Elišek a Jakubů. Matrika eviduje i Kimiho, Huseina, Avu a Jaru

S tradiční statistikou za rok 2022 přichází také jihlavská matrika, stejně jako jihlavská porodnice. Ta jasně ukazuje, že během uplynulého roku 2022 přišlo v Jihlavě na svět více chlapců než dívek a oproti roku 2021 bylo v krajském městě Vysočiny více svateb.

Porodníci v jihlavské nemocnici v roce 2022 pomohli na svět 1272 dětem, přičemž, co se pohlaví týče, narodilo se více chlapců než dívek, konkrétně to bylo 668 ku 604. Loňský rok ovládli chlapci, kterých přišlo na svět 668, dívek potom 604. Nejtěžší chlapec vážil 5230 gramů a dívka 4930 gramů. Loňský rok byl pestrý také na jména: „Chlapci dostali jména jako William, Eliot, Mikeš nebo Kimi, mezi nevšední dívčí jména patřila třeba Enola, Jara, Sia, Lara, nebo Enola,“ jmenuje primář dětského oddělení Martin Zimen. V loňském roce zde přišlo na svět 18 dvojčat, o rok dříve jich bylo jen šest.

Měsícem s nejčastěji narozenými vícerčaty byl duben, kdy se narodila dvojčata celkem čtyřikrát. „V srpnu se narodila další tři dvojčata a po dvou dvojčatech ještě v listopadu a v prosinci," doplnil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Nejoblíbenější a netradiční jména 

Podle informací z matriky v Jihlavě rodiče svým narozeným synům dávali nejčastěji jména Jakub, Jan, David, Adam a Matěj, dcery nejčastěji pojmenovávali jmény Eliška, Tereza, Sofie, Natálie a Viktorie. „Pro srovnání - v roce 2021 byla nejčastější jména Jakub, Adam, Matěj, Jan, Matyáš a Eliška, Anna, Viktorie, Natálie a Tereza," vzpomíná na rok 2021 Daněk. 

Ne všichni rodiče ale volí tradiční jména, matrika v Jihlavě eviduje i řadu netradičních jmen. „U chlapců se jednalo například o jména Kimi, Husein, Anakin, Nazar či Heřman a u děvčat to byla jména Ava, Della, Enola, Jara nebo Timea,“ říká Veronika Mašová, vedoucí jihlavského oddělení matrik.

V roce 2021 Jihlava registrovala 1435 narozených dětí, za rok 2022 tedy porodnost klesla. Zvýšila se však porodnost maminek cizinek, které jsou například z Indie, Filipín, Mongolska, Srí Lanky, Arménie, Uzbekistánu nebo Číny a dalších mimoevropských zemí. „Celkové snížení počtu narozených dětí může být způsobeno např. zvýšením životních nákladů a růstem cen energií,“ uvažuje Mašová.

Kolik lidí zemřelo? 

V souvislosti s porody je třeba zmínit i počet úmrtí. Statistiky ukazují, že v uplynulém roce zemřelo v Jihlavě 990 lidí, opět pro srovnání - v roce 2021 na jihlavské matrice zapsali 1154 úmrtí. „Poměrně četně v Jihlavě umírají také cizinci, kteří zde nejčastěji pracují, tedy Ukrajinci, Rumuni, Slováci, Maďaři a Moldavci," zmínil mluvčí Jihlavy další statistiku. 

Svatby a rozvody 

Celkem 185 párů v roce 2022 uzavřelo sňatek, což je o 19 více než v roce 2021. Určitě dobrou zprávou je i to, že o čtvrtinu klesla rozvodovost. Z míst pro uzavření manželství nejčastěji budoucí manželé volili Stříbrný Dvůr ve Zborné nebo zámeckou stáj v Plandrech.

„Církevních manželství bylo uzavřeno celkem 12, v drtivé většině před římskokatolickou církví, z toho v jednom případě před husitskou církví a jednom případě evangelickou církví. Podle jihlavských matrikářek nebyla prakticky žádná netradiční místa pro svatební obřad. Četně však byla uzavírána manželství s cizím partnerem, nejčastěji z Ukrajiny, Srbska, Moldavska, USA, Rumunska, Turecka, Polska, Vietnamu  nebo z Francie. Takřka pětina z celkového počtu uzavřených manželství byla s cizincem," jmenuje dále Daněk. 

Registrovaná partnerství 

Registrovaných partnerství se v Jihlavě uzavírá každý rok přibližně stejný počet, loni jich bylo pět, před dvěma lety osm. Od roku 2019 převažují ženské páry nad mužskými.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava, Město Jihlava

Štítky statistika, matrika, porod, narození, jméno, rozvod, úmrtí, 2022, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě se vloni narodilo nejvíce Elišek a Jakubů. Matrika eviduje i Kimiho, Huseina, Avu a Jaru | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.