Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O azyl v Ukrajinském domě v Jihlavě je stále zájem. Nejdéle tu bydlí uprchlíci důchodového věku

Zhruba třičtvrtě roku funguje v Jihlavě takzvaný Ukrajinský dům, který poskytuje dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny. Zázemí zde najde třicet lidí, v současné chvíli je zaplněný více než z poloviny. Jak zjistila naše redakce, Ukrajinský dům využívají převážně ženy s dětmi.

Ubytování pro žadatele zajišťuje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které má přehled o ubytovatelích v rámci celého Kraje Vysočina. „Ale za město lze říct, že v současné situaci dostane místo každý nově příchozí zájemce,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny mluvčí Jihlavy Radovan Daněk.

Tento azyl pro uprchlíky se nachází v budově v Brněnské ulici, kde dříve sídlil jihlavský Dům dětí a mládeže. Pověřeným správcem, jakýmsi domovníkem, je od otevření Ukrajinského domu pan Valerij. Ten přímo v domě již nebydlí. „Pokud má pan Valerij moc práce do noci, tak může v domě i přespat,“ říká mluvčí Daněk.

Náklady na provoz 

Provoz Ukrajinského domu stojí průměrně za jeden měsíc 60 tisíc korun. Z toho měsíční náklady na elektřinu jsou 13 tisíc korun, plyn vyjde na 35 tisíc korun, voda na 7500 korun. Zhruba pět tisíc „spolknou“ drobné opravy a revize. „Měsíční spotřeba energií je odvislá od daného období (letní, zimní čas – vytápění) a od obsazenosti objektu. Městu ale stejně jako jiným ubytovatelům platí stát za ubytování ukrajinských uprchlíků,“ doplnil mluvčí jihlavské radnice.

Uprchlíci, kteří dům obývají, mají k dispozici třeba i kuchyň a samozřejmě i sociální zařízení. Je zde třeba i společenská místnost s kobercem a hračkami či místnost pro výuku češtiny. 

Lidé, kteří nyní dočasně bydlí v domě v Brněnské ulici, tam také oslavili Vánoce. „V prvním patře, kde F Point provozuje komunitní centrum a aktivity pro děti, bylo znatelné, že jsou Vánoce. V druhém a třetím podlaží, kde jsou ubytovací kapacity, záleželo na samotných lidech, zda a jak si místo nazdobí, ale snažíme se omezit svíčky a „otevřený oheň“ kvůli požární bezpečnosti,“ sdělil Drbně David Chlupáček, ředitel Střediska křesťanské pomoci, které se také podílí na provozu Ukrajinského domu.

Zatím bez výtržností 

Pobyt Ukrajinců v domě v Brněnské ulici se doteď obešel bez výtržností, jak podotkl Radovan Daněk, s ubytovanými lidmi nejsou žádné problémy.

Azyl zde využívají převážně ženy s dětmi. Dlouhodobě tu nebydlí nikdo, každý pobyt trvá zpravidla maximálně 150 dní. „Pak se lidé stěhují do jiného ubytování,“ poznamenal Daněk.

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká

Jihlavský bývalý dům dětí a mládeže (DDM) po 6 letech, kdy zel prázdnotou, našel svoje uplatnění. Včera se oficiálně otevřel jako Ukrajinský dům, který poskytne dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, co prchají před válkou. Budova bývalého DDM na...

Podle Davida Chlupáčka zde déle zůstávají lidé vyššího a důchodového věku. „Nemají již velký potenciál najít práci a nové samostatné bydlení. Nedávno jsme přistoupili k tomu, že jsme ukončili ubytování samotné ženě, která v Ukrajinském domě byla ubytována déle než půl roku, přitom měla potenciál pracovat a hledat bydlení, ale z různých důvodů to odmítala,“ popsal jeden příklad z praxe David Chlupáček.

Děti předškolního věku 

Rada města na svém posledním zasedání ve čtvrtek 5. ledna schválila podání žádosti ZŠ Jungmannova o dotaci vyhlášenou ministerstvem školství v rámci výzvy Adaptační skupiny pro děti cizince migrující z Ukrajiny leden - červen 2023. „Takže na této škole pokračuje skupina pro děti z Ukrajiny ve věku od tří do šesti let, které se nedostaly do mateřské školy. Do škol děti Ukrajinců přijímáme, jedná o jedince, kapacity na tyto přírůstky zatím stačí,“ dodal závěrem Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky azyl, uprchlík, válka, Ukrajina, Ukrajinský dům, DDM, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O azyl v Ukrajinském domě v Jihlavě je stále zájem. Nejdéle tu bydlí uprchlíci důchodového věku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.