Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Konec Vánoc v Jihlavě. Strom čeká odstrojení a pokácení, dolů půjde i výzdoba v ulicích města

Z ulic krajské Jihlavy začne postupně mizet vánoční ozdoba, za pár dní půjde k zemi i vánoční strom, který je umístěný v horní části Masarykova náměstí. Pokud bude příznivé počasí, tak veškerá vánoční výzdoba by z ulic měla zmizet do 10. února.

Na svém místě, tedy ve skladu na Pístově, jsou od 27. prosince vánoční stánky, které byly součástí jihlavských vánočních trhů. „Stánků bylo na Masarykově náměstí v Jihlavě umístěno 27 pro trhovce a 8 pro občerstvení," doplnil za Služby města Jihlavy (SMJ) mluvčí Martin Málek. 

Odstrojení, ořezání, pokácení a odvoz čeká také jihlavský vánoční strom, to si kromě odstrojení, které provedou pracovníci SMJ, vezme na starost soukromý dřevorubec. Odstrojení stromu a jeho odvoz je v plánu v pondělí 9. ledna.  

„Následně začnou SMJ odstrojovat radnici města Jihlavy a postupně sundávat vánoční výzdobu z ulic Benešova, Křížova, Matky Boží, Palackého a Komenského. Na celém Masarykově náměstí se odstrojí ze sloupů vánoční ozdoby, které lemují jeho horní i spodní část . Vánoční ozdoby budou sundávat naši pracovníci ručně s pomocí vysokozdvižné plošiny. Předem se samozřejmě ozdoby odpojí od elektřiny a instalace veřejného osvětlení. Vše se potom uvede do původního stavu," popisuje mluvčí Málek.

Výzdoba by se měla z ulic odstranit do 10. února. Málek upzoorňuje, že záleží na klimatických podmínkách a na případných poruchách veřejného osvětlení, které se musí opravit přednostně.

„Postupně se všechny ozdoby odvezou a uloží ve skladě SMJ a na Pístově. V průběhu roku na nich bude provedena údržba a případné opravy, takže na vánoční svátky budou opět v pořádku a plně funkční," ujistil Martin Málek. 

Třicetiletá jedle bělokorá 

Vánoční strom, který ještě i teď zdobí horní část jihlavského Masarykova náměstí, putoval až z Černé u Měřína. Městu jej darovala ze své zahrady majitelka Jitka Racková. 

Dnešní dopoledne na jihlavském Masarykově náměstí přineslo zajímavou podívanou. Až Černé u Měřína dnes do Jihlavy přicestoval letošní vánoční strom. Je jím jedle bělokorá, kterou městu darovala ze své zahrady majitelka Jitka Racková.

Jde o jedli, která měří 15 metrů, na zahradě Jitky Rackové rostl dlouhých 30 let. „Je mi ctí, že je to právě naše jedle. Určitě se na ni v době adventu přijedeme podívat,“ napsala již dříve městu Jitka Racková. Velký vánoční strom se slavnostně rozsvítil společně s vánoční výzdobou na první adventní neděli 27. listopadu 2022. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky Vánoce, výzdoba, ulice, město, sezona, náměstí, centrum, SMJ, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec Vánoc v Jihlavě. Strom čeká odstrojení a pokácení, dolů půjde i výzdoba v ulicích města | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.