Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavskem opět projdou tři králové. Víte, co znamenají tři písmena psaná křídou na dveře?

Úderem nového roku, konkrétně od 1. do 15. ledna, budou na území ČR opět po roce chodit tři králové. Největší dobročinná sbírková akce se bude konat také na Jihlavsku. Výtěžek z Tříkrálové sbírky pomůže hned na několika místech.

Oblastní charita Jihlava organizuje Tříkrálovou sbírku na území své působnosti, tedy od Jihlavska až po Dačicko. „V každé obci je koordinátor sbírky, který připravuje kolednické skupinky, které následně vyrazí do určených rajónů. Koledníci přinášejí do našich domovů přání pokoje a Božího požehnání,“ říká v tiskové zprávě za Oblastní charitu Jihlava Marek Mašát, koordinátor propagace.

Víte, co znamená nápis K+M+B+?

Na dveře koledníci vždy psali posvěcenou křídou K+M+B – nápis, který má ochraňovat stavení před vším zlým. Lidé si často myslí, že jde o počáteční písmena jmen králů, existuje ale ještě jiný výklad – nápis, který má v zahraničí podobu C+M+B, znamená „Christus mansionem benedicat“ neboli Kristus požehnej tomuto domu.

Tři kříže pak znamenají svatou trojici – Otce, Syna a Ducha svatého.

Záleží na lidech, kolik peněz koledníkům do zapečetěných pokladniček vhodí. Za odměnu jim Kašpar, Melichar a Baltazar dá tříkrálový cukr a zájemci si na své dveře mohou křídou nechat napsat požehnání ve zkratce K+M+B+ a aktuální letopočet 2023.

Pokud Tři krále nepotkáte nebo nebudete doma, nemusíte zoufat. Přispět lze i do online kasičky.Postup je jednoduchý. Stačí zvolit příslušnou částku a v druhém kroku nezapomeňte uvést lokalitu Jihlava, PSČ 586 01 nebo příslušnou charitu tzn. Oblastní charitu Jihlava,“ radí Roman Mezlík, hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky za jihlavskou Charitu.

Pokud nejste příznivci internetu, lze poslat příspěvek i tradiční cestou na sbírkový účet č.ú. 66008822/0800 s variabilním symbolem 777966500.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky 2023 pomůže na těchto místech:

  • Podpora investičního záměru rekonstrukce budovy včetně přilehlé zahrady Centra sociálních služeb Mahenova 16 v Jihlavě dle potřeb cílové skupiny Odlehčovací služby Adapta. Adapta je odlehčovací služba pro osoby s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením. Poskytuje individuální podporu a pomoc prostřednictvím ambulantní, terénní i pobytové formy.
  • Podpora investičního záměru rekonstrukce budovy Centra sociálních služeb Mahenova 16 v Jihlavě. Přizpůsobení prostoru pro rozšiřující se multidisciplinární tým služby, jehož součástí jsou lékaři, zdravotní sestry, pečovatelky, psychiatr aj.
  • Příspěvek na úhradu části provozních nákladů služby Charitní záchranné sítě, určené pro lidi v nouzi.
  • Zajištění materiálu a provozních nákladů střediska Dobrovolnické centrum. 
  • Zajištění materiální pomoci (hygienické a domácí potřeby, oblečení) a potravin pro lidi v nouzi.
  • Udržení dostupnosti a kvality služeb, které jsou nepříznivě ovlivněny rostoucími cenami (především energií a PHM).

Jihlavská oblastní charita připravuje k Tříkrálové sbírce i doprovodný program. „Jednak se uskuteční po dvouleté pauze Tříkrálový koncert ve spolupráci se ZUŠ Jihlava. Koncert proběhne v pátek 6. ledna 2023 od 16.30 v kostele Sv. Jakuba Většího. Dobrovolné vstupné budete moci vhodit do tříkrálové pokladničky,“ zve Mašát.

Dobročinný svařák 

Na Masarykově náměstí v Jihlavě si budete moci dát tříkrálový svařák. Akce proběhne v pondělí 9. ledna od 14.00 do 17.30. I tento výtěžek bude připočten k Tříkrálové sbírce.

Byť nežijeme v lehké době, kdy jsme zmítáni ekonomickou krizí a naše rodinné rozpočty jsou napnuté, přesto vás jménem lidí, kteří se ocitli v nouzi prosím o projevení solidarity. Každá koruna pomáhá!“ dodává Roman Mezlík na závěr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Jihlava | Zdroj Oblastní charita Jihlava, kupi.cz

Štítky tři, králové, tříkrálová, sbírka, charita, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavskem opět projdou tři králové. Víte, co znamenají tři písmena psaná křídou na dveře? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.