Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V ulicích Jihlavy žije asi 70 bezdomovců, přespat mohou v noclehárně. Riziko ztráty bydlení se možná zvyšuje, říká provozovatel

Začátkem prosince se pro lidi bez domova v Jihlavě opět otevřela Noclehárna Havaj. Zázemí tu najde 12 bezdomovců, další možností je využít nocleh ve venkovním iglú. Kromě lůžek je v budově, kterou najdeme poblíž jihlavského ústředního hřbitova, k dispozici také hygienické zázemí a čas od času i lehké občerstvení.

Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, Vánoce se v noclehárně nějak speciálně neslaví. Obvykle jsou to dny jako každé jiné. „Nechystáme stromeček ani večeři. Díky akci polévka pro potřebné, kterou každoročně pořádá KDU, máme pro lidi bez domova dva druhy polévky, která je čerstvá a chutná. Občas se stane, že do noclehárny přijdou drobní dárci a přinesou cukroví, nebo nějaké další dobré jídlo,“ sdělil redakci Drbny na Štědrý den ráno David Chlupáček, ředitel Střediska křesťanské pomoci (SKP), které noclehárnu v Žižkově ulici provozuje.

Noclehárna Havaj, která sídlí v Žižkově ulici, nabízí přístřeší mužům i ženám, podle statistik zde častěji přespávají muži.

Noclehárnu otevírají sociální pracovníci každý den v 19 hodin a od příchozích vybírají desetikorunový poplatek. Lůžka pak musí opustit nejpozději v sedm hodin ráno.

Lůžko v noclehárně využije zhruba 10 až 12 lidí. Kapacita tedy většinou bývá naplno využita s tím, že někteří lidé zůstávají na zahradě ve stanu nebo v iglú i přes noc.

„Jídlo není součástí služby. Spíš je to takový bonus navíc, když zrovna něco je. Například sem vozíme pečivo, které se ten den neprodá, a nabízíme ho tu. K dispozici je tu pak i káva, čaj nebo polévky,“ informuje Chlupáček.

Bezdomovci z Jihlavy mohou přes den při nepřízni počasí v areálu noclehárny trávit čas ve vojenském stanu. „Stan je využíván. Na podlaze z OSB desek jsou pouze lavice, jinak ve stanu není žádné vybavení. Přestože je o to zájem a praxe ukazuje, že to je užitečné, neplánujeme další stany na jiných místech,“ říká ředitel David Chlupáček.

REPORTÁŽ: Na hodinu v Noclehárně Havaj: Večeře od Josefa, sušička prádla i problémy s alkoholem

Od začátku prosince, tedy už třetí měsíc, funguje v Jihlavě pro lidi bez domova noclehárna s, pro někoho idylickým, názvem Havaj. Sídlí v místě bývalé vazárny nedaleko ústředního hřbitova. Na plotě visí cedule s názvem, provozní dobou a cenou za...

Vedle noclehárny mají lidé bez domova možnost přespat ve speciálním iglú, na zahradě jich je šest kusů. Chlupáček říká, že iglú jsou již ve špatném stavu, ale stále jsou funkční. „Bohužel statistiku o využívání iglú nevedeme. Iglú sice nezahřejí, ale zcela jistě ochrání i před mrazem díky izolační vrstvě. Jestliže máme skladem, dáváme lidem deky, spacáky a karimatky," doplnil ředitel SKP.

Šestice iglú na zahradě, zdroj: Město Jihlava 

Na zahradě je i hygienický kontejner s toaletami, sprchou a umyvadlem. Ten, stejně jako samotnou noclehárnu, poskytlo Středisku křesťanské pomoci město. „Jsme moc rádi, že budova, která by byla jinak opuštěná, slouží právě tomuto účelu a umožňujeme tak lidem bez domova strávit mrazivé noci v teple a bezpečí. Minimalizují se tím mimo jiné zdravotní rizika, která venkovním nocováním v zimě lidem hrozí,“ uvedl náměstek primátora pro oblast sociálních věcí Radek Popelka.

Podle posledních informací je v Jihlavě evidováno kolem 70 bezdomovců. Toto číslo je podle Chlupáčka stále aktuální. „I když riziko ztráty bydlení se možná zvyšuje,“ zamýšlí se závěrem David Chlupáček.

Azylový dům pro muže 

V tomto roce, konkrétně v únoru, se mužům v Jihlavě otevřel azylový dům v Mlýnské ulici. Ten původní azylový dům už podle ředitele službě nevyhovoval.

V Jihlavě začal fungovat nový azylový dům pro muže za 20 milionů. Den tam vyjde na 130 korun

Až 22 mužů v Jihlavě najde přístřeší v novém azylovém domě v Mlýnské ulici. Zařízení se nyní otevřelo. Muži tu budou bydlet v malých bytech po jednom, nejvýše po dvou, zatímco doteď jich na jednom pokoji bydlelo i pět až šest. Službu provozuje...

Nové prostory vznikly opravou bytového domu, který je zřejmě z první republiky. I o toto zařízení je mezi muži velký zájem. „Před několika dny bylo volné pouze jedno lůžko, k dnešní dni (24. prosinec 2022, pozn. redakce) jsou volná lůžka dvě,“ vyčíslil Chlupáček.


Noclehárna Havaj, která sídlí v Žižkově ulici, nabízí přístřeší mužům i ženám, podle statistik zde častěji přespávají muži. Noclehárnu otevírají sociální pracovníci každý den v 19 hodin a od příchozích vybírají desetikorunový poplatek. Lůžka pak musí opustit nejpozději v sedm hodin ráno.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava , Lenka Dvořáková

Štítky noclehárna, bezdomovec, azyl, přístřeší, zima, ulice, Havaj, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ulicích Jihlavy žije asi 70 bezdomovců, přespat mohou v noclehárně. Riziko ztráty bydlení se možná zvyšuje, říká provozovatel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.