Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemřel Miloš Janderka, dlouholetý pedagog z jihlavského gymnázia. Byl to parťák, nezkazil žádnou zábavu, říká jeho kamarád

V sobotu ve věku 74 let zemřel jihlavský rodák a patriot Miloš Janderka. Proslul jako dlouholetý pedagog a zástupce ředitele na jihlavském gymnáziu. Různorodé byly i jeho mimoškolní aktivity. Poslední rozloučení se koná v pátek ve 14 hodin v kapli Ústředního hřbitova v Jihlavě.

Miloš Janderka na Gymnázium Jihlava nastoupil v první polovině osmdesátých let, do jeho vedení se dostal letech devadesátých a na pozici zástupce ředitele vydržel až do roku 2011. Vyučoval zde zeměpis a tělesnou výchovu, před sametovou revolucí i brannou výchovu. Na škole pedagogicky působil ještě před dvěma lety.

„Za jeho působení zde vznikly takové projekty jako nová tělocvična, nová přístavba a mnoho dalších věcí. Pro lidi a společnost toho udělal dost a od gymnázia se vlastně nikdy neodstřihl,“ vzpomíná Pavel Suk, nynější ředitel gymnázia a Janderkův dlouholetý kolega a kamarád.

„Pociťuji prázdnotu. Byl to parťák, optimista, oblíbený mezi lidmi, nezkazil žádnou zábavu,“ vypočítává Suk, který s Milošem Janderkou kromě pracovního trávil čas i v létě na motocyklové dovolené, na kterou s dalšími dvěma kamarády již 15 let pravidleně jezdívali. Další velkou Janderkovou láskou byla kytara a sport, z něho nejvíce basketbal, který sám hrál a později mnoho let v Jihlavě trénoval. Do letoška také jízdu na motocyklu učil v autoškole.

Miloš Janderka při výuce zeměpisu nespoléhal na suchopárný výklad, stejně jako po studentech nepožadoval memorování v praxi neužitečných dat. „Zeměpis neviděl klapkami konkrétní geografie, měl v tom zapojen dějepis, společenské vědy a mnoho dalšího. Dokázal svojí pedagogickou dovedností zapojit oblast zeměpisu do praxe tak, že vytvořil u studenta vnitřní motivaci, že se na jeho předmět podívali jinýma očima a mohli si z něj něco do života odnést,“ vypráví Pavel Suk. Zajímavostí je také fakt, že i nejmladším studentům gymnázia vykal.

Janderka vynikal výjimečným vypravěčským talentem, dokázal však pomoci i ve vážných situacích. Před lety vyprostil z v rybníce havarovaného vozidla mladíka a na souši mu bezvadnou první pomoci zachránil život. „Dokázal jít za tím, co bylo třeba v danou chvíli udělat. Těch situací bylo víc, kdy do příjezdu záchranky asistoval u raněného. Když nastala jakákoli těžká životní situace tohoto typu, Miloš si s ní dokázal poradit,“ říká uznale ředitel jihlavského gymnázia.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archív Pavla Suka

Štítky Miloš Janderka, úmrtí, Jihlava, Gymnázium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Miloš Janderka, dlouholetý pedagog z jihlavského gymnázia. Byl to parťák, nezkazil žádnou zábavu, říká jeho kamarád | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.