Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Znovu v akci. Po práci nasedá dobrovolník Lukáš do svého traktoru a pomáhá prohrnovat. Na čtvrtek jsem spal jen 40 minut, říká

Zpátky ke strojům. Možná tak by se dala popsat současná aktivita třiadvacetiletého Lukáše Bauera z Jihlavy, který tak jako každý rok při nadměrném sněžení usedá za volant svého traktoru a ve svém volném čase prohrnuje cesty motoristům. V minulém týdnu trávil na cestách skoro každý den.

Ve dvě hodiny skončit v „oficiální“ práci a hned přesedlat do „Mazlíka“, jak přezdívá svému traktoru. Pro Lukáše Bauera z Jihlavy celkem běžná praxe během zimního období. Už pátý rok po sobě pomáhá profesionálním cestářům prohrnovat zasněžené ulice Jihlavy a jejího blízkého okolí. „Jsem hobík, kterého to baví a pomáhám moc rád, zejména pokud jsou sněhové kalamity,“ říká třiadvacetiletý mladý muž.

Letošní zimu vyjel už šestkrát, poprvé minulé pondělí. „Za prosinec takového sněhu dlouho nepamatuji, nejhorší byla asi noc že středy 14. prosince. To jsem jezdil asi 9 hodin, spal jen 40 minut a jel hned do práce,“ popisuje svoje vytížení. Lukáš je totiž zaměstnán v Agro Hybrálec jako krmič v živočišné výrobě.

Lukáš Bauer má na starosti osm úseků přímo v Jihlavě včetně okolí krajského úřadu a depa pro kamióny na Pávovské ulici, zajíždí též do Plandrů. „Obstarám i parkoviště před paneláky, kam nezajíždí město. Většinou si sněhovou situaci snažím hlídat sám, nebo mi zavolají a domluvíme se, na jakou hodinu to chtějí mít uklizené,“ popisuje mladík, který náklady na to, aby se měli ostatní lépe, hradí ze své kapsy.

Přiznává, že si toho někdy bere až moc. „I rodina mi říká, abych více odpočíval. Ale to jsem prostě já, nevydržím být v klidu, prostě každý máme něco, co nás baví,“ dodává s úsměvem mladík, který je též fanoušek motorsportu a zemědělství.

Se svými profesionálními kolegy vychází dobře. „Jasně, pozdravíme se, sejdeme se na benzínce… Když je potřeba, pomáháme si, prostě táhneme za jeden provaz,“ popisuje Lukáš Bauer, o němž Jihlavská Drbna napsala poprvé před rokem. „Článek přinesl mnoho příjemných ohlasů, pochval a poděkování. Občas mě lidí i poznávají,“ říká.

A jak se Lukáš dívá na „český národní sport“, tedy každoroční kritiku řidičů směrem k cestářům, že nestíhají a „opět je sníh překvapil“? „No, občas taky nadávám, když jedu autem,“ směje se, „ale vím, jak moc těžké je stíhat všechno a být na deseti místech najednou, aby byl každý spokojený. Když přijde vánice, tak se opravdu nestíhá a můžete mít klidně 200 vozidel,“ říká ze svojí zkušenosti sympatický mladík.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Jopek

Super chlape, takovych lidi jako jsi ty je na svete malo, vazim si te...Jedine co me stve je to ze ti za tve usili nikdo nic neda :-/ alespon kdyby ti treba mesto kdyz uz ti vola natankovalo na te benzince naftu....

Čtvrtek, 22. prosince 2022, 23:16Odpovědět

Znovu v akci. Po práci nasedá dobrovolník Lukáš do svého traktoru a pomáhá prohrnovat. Na čtvrtek jsem spal jen 40 minut, říká | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.