Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Skauti dnes rozdávali Betlémské světlo. Plamínek se bude v týdnu rozdávat i na jihlavském náměstí

Pokud jste dnes cestovali vlakem, tak jste možná potkali dobrovolníky, kteří zájemcům nejen na Vysočině distribuovali tradiční symbol Vánoc Betlémské světlo. Ve většině případů jej do domovů lidem rozváží skauti, nejinak tomu bylo i letos. Pokud jste dnes skauty ve vlaku či na nádraží nezastihli, tak nemusíte zoufat.

Plamínek si zájemci mohou převzít během nadcházejícího týdne například v rámci vánočních trhů v Jihlavě na Masarykově náměstí. „Již poněkolikáté se naše skautské středisko Divočáci Jihlava zapojí do rozdávání Betlémského světla. Ačkoli dnešní převzetí Betlémského světla provázely drobné komplikace, i letos budeme Betlémské světlo rozdávat zájemcům z řad veřejnosti. Betlémské světlo si budou zájemci moct vyzvednout v rámci vánočních trhů na Masarykově náměstí v Jihlavě," uvedla pro Drbnu vedoucí oddílu Lišek Karolína Vopálenská.

Betlémské světlo bude k vyzvednutí ve stánku, v němž se bude střídat více než 15 dobrovolníků. „Budeme moc rádi, když se za námi ve výše uvedených časech se svíčkou či lucernou zastavíte, Betlémské světlo si převezmete a tímto symbolem Vánoc prozáříte i Váš domov," vyzývá Vopálenská. 

Betlémské světlo v Jihlavě na trzích na Masarykově náměstí

středa 21. prosince - 18:45 - 20:00
čtvrtek 22. prosince - 16:00 - 20:00
pátek 23. prosnce
vždy dopoledne: 10:00 - 12:00, odpoledne: 16:00 – 19:00

Symbol Vánoc do naší země doputoval již minulou sobotu 10. prosince. Přivezli jej členové Junáku railjetem z Vídně.

Dnes dopoledne si pro Betlémské světlo přišli třeba lidé s lucernami a svíčkami v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, to jim dovezl rychlík v 10 hodin. „Betlémské světlo budeme lidem u nás distribuovat dál, a to při různých příležitostech - třeba to bylo možné při dnešním odpoledním koncertu v kině, zítra v kostele, celý týden na radnici a samozřejmě také na naší mši na Štědrý den, která začíná v 16 hodin," sdělil redakci Drbny starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák, který dnes pro světlo přišel s petrolejovou lampou. 

Jak to všechno začalo? 

Myšlenka předávání Betlémského světla vznikla v Rakousku jako součást charitativní akce. Následné předávání křehkého plamínku se díky skautským organizacím odtud rozšířilo do dalších zemí, a to nejen po celé Evropě. Tradice Betlémského světla v České republice trvá již přes třicet let. Každý rok se světlo zapaluje přímo v městě Betlémě, kde se narodil Ježíš Kristus. Vyráží pro něj tzv. dítě světla – jedna dívka či jeden chlapec, kteří vykonali v uplynulém roce něco dobrého. Následně se světlo letecky přepraví do Rakouska, kde je po ekumenické mši předáno skautům, kteří jej distribuují do dalších evropských zemí.

Plamínek Betlémského světla skauti a dobrovolníci převáží v bezpečnostní lampě vojenského typu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky advent, světlo, Betlémské, víra, skaut, symbol, Vánoce, vlak, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Skauti dnes rozdávali Betlémské světlo. Plamínek se bude v týdnu rozdávat i na jihlavském náměstí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.