Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krampus v Jihlavě se dá dělat jinak a lépe, říká k předchozímu incidentu vedoucí jiného krampusového spolku

Pochod krampusů jihlavským centrem na začátku prosince se úplně nevydařil. Alpští čerti a strašidla čelili provokacím ze strany jihlavské mládeže, poté došlo dokonce k fyzickému napadení. Podle vyjádření města může být příčinou absence pořadatelské služby a další bezpečnostní opatření, která na sobotní krampusácké akci jiného spolku Krampus Vysočina chybět nebude.

Ostuda. Průvod krampusů v jihlavském centru zkazili romští teenageři, došlo i na fyzické napadení dítěte

Tohle se skutečně nepovedlo. Průvod oblíbených alpských strašidel – krampusů ulicemi Jihlavy se v neděli večer zvrtl v poněkud hořký zážitek. Na svědomí to mají zejména romští výrostci, kteří přítomné čerty tahali za rohy, kabáty a zvonce....

Když 4. prosince podvečer vyrazili krampusové ze spolku Krampus Ericius do jihlavských ulic, nikdo ještě nevěděl, jaký poprask to nakonec vzbudí. Oficiálně neorganizovaný a nenahlášený pochod strašidel se nakonec pokazil se kvůli působení jihlavské omladiny v centru města. 

„Díky přebujelé romské populaci a jejich nevychovaným teenagerům jsme v centru Jihlavy bez zábran byli bohužel naposled. Tahání za rohy, zvony, házení kelímků, bití našeho doprovodu - to si rádi necháme ujít,“ stálo na facebookovém profilu spolku hned 4. prosince večer. Fyzické napadení třináctiletého chlapce v garážích Cityparku bylo nahlášeno na policii. „Šetření v současné době nadále probíhá,“ zodpověděla v úterý redakční dotaz policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Každý slušný člověk by měl být vítán, proč poukazovat na rasu

Erik Giňa, zástupce romské komunity v Jihlavě, upozorňuje, že akce nebyla dostatečně zabepečená. „Tím neomlouvám děti, které tam čerty obtěžovaly. Ale ne každý Rom se tam choval jako dobytek. Každý slušný člověk by měl být vítán a dobytek by měl zůstat v chlévě. Proč poukazovat na rasu,“ ptá se zástupce romské komunity,.

To, že akce nebyla organizačně nijak zajištěna, potvrdil i mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. „O žádné akci jsme nevěděli, nevěděla o ní ani městská policie. K incidentu v Cityparku máme informace až dnes (den po akci – pozn. autora) ze strany republikové policie, nikdo další se na město nebo městskou policii neobrátil,“ odpověděl mluvčí na původní redakční dotaz. Daněk rovněž zmiňuje to, že pokud existuje předpoklad konfliktu nebo problému s jinými lidmi, je vhodné si ve vlastním zájmu zajistit řádnou pořadatelskou službu nebo se minimálně informovat na úřadu.

Krampus v Jihlavě lze dělat jinak a lépe

Veškeré negativní dění okolo krampusáckého pochodu vzbouřilo vlnu emocí nejen mezi napadenými a veřejností, poškozeni se cítí být také jiné krampusové spolky, které v Jihlavě a okolí plánují před Vánocemi další průvody a představení. Jedno takové se pod taktovkou spolku Krampus Vysočina odehraje v sobotu 17. prosince v areálu obchodního centra na Březinových sadech.

„Celý ten předchozí incident nás mrzí, způsobil řadu negativních komentářů a emocí. Máme kvůli tomu strašně špatnou reklamu, protože si nás lidé pletou,“ říká Petr Jelínek, vedoucí spolku Krampus Vysočina, který vznikl v Jihlavě už v roce 2017 a od té doby pořádá veřejné akce, doposud bez jakýchkoliv problémů. „K organizaci a přípravě každé akce přistupujeme velice pečlivě a zodpovědně. Na našich akcích se lidé nemusejí bát. Krampus v Jihlavě se dá dělat jinak a lépe. Když to funguje všude, proč by to nemělo fungovat u nás v Jihlavě,“ ptá se řečnicky a dodává, že na místě bude několik pořadatelů a, jak potvrdil tiskový mluvčí města, budou situaci monitorovat hlídky městské i republikové policie.

„Mám rodinu a na sobotní vystoupení Krampus Vysočina se všichni už moc těšíme,“ říká Erik Giňa. „Nerad bych se bál jít s dětmi na akci, aby nás tam někdo neodsuzoval jen kvůli tomu, že jsme Romové,“ dodává s tím, že je ochoten dělat na akci dozor.

Bezpečnost je základ, problémy jsme nikdy neměli

„I když vše probíhá na soukromém pozemku majitele nemovitosti, informujeme město, zejména pak místní okrsek městské policie. Jejich přístup je naprosto fantastický a vše je o slušné domluvě,“ říká Jan Holba, manažer obchodního centra Březinky, k sobotní události, která kromě alpských strašidel a čertů slibuje také ohnivou show a pyrotechnické efekty. Nejrůznější společenské, kulturní a sportovní tam pořádá již několik let „Nikdy jsme se nesetkali s podobným průběhem a problémy, vše vždy proběhlo bez komplikací a hladce.“ Místo představení je též v dosahu kamerového systému.

Podle Holby vyžaduje podobná akce, zejména pak ve večerních hodinách, pečlivou přípravu. „U větších akcí informujeme i záchranou službu, v případě pyrotechnických a ohnivých efektů předem informujeme naše jihlavské hasiče.“ Za nutnou považuje manažer centra pořadatelskou službu, která důsledně a bezpečně oddělení účinkující a diváků, jakož i zázemí pro účinkující a pořadatele. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krampus Vysočina

Štítky krampus, Jihlava, průvod, incident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krampus v Jihlavě se dá dělat jinak a lépe, říká k předchozímu incidentu vedoucí jiného krampusového spolku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.