Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrad Lipnice nad Sázavou má zčásti nové šindelové střechy, stály 4,4 miliony korun

Na hradě Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku se podařilo dokončit opravu části šindelových střech, stálo to 4,4 milionu korun. Podle kastelána hradu Marka Hanzlíka se pracovalo na střechách směřujících do amfiteátru a na střeše Thurnovského paláce směřujícího do nádvoří. V havarijním stavu jsou ale i další části střech, na kterých se bude pracovat v příštích letech.

„Šindelových střech tady máme strašně moc, máme asi 2500 metrů čtverečních. Výměna šindele je ohromně nákladná, zatím se nám podařilo vyměnit asi dvě pětiny celkových výměr," řekl kastelán lipnického hradu Marek Hanzlík. Střecha se podle něho musí opravovat po částech kvůli financím, první etapu částkou přibližně 2,9 milionu korun hradil Národní památkový ústavu (NPÚ), který hrad spravuje. NPÚ využil peníze z evropské dotace. O dotace podle Hanzlíka bude projekt usilovat i v příštím roce, aby v roce 2024 mohla oprava střech v obdobné rozsahu jako v první části pokračovat. Opravit je nutné zejména střechu věže Samson.

Hrad Lipnice stojí od 14. století. Patřil významným českým šlechtickým rodům včetně pánů z Kunštátu a Trčků z Lípy. Na přelomu 15. a 16. století byl kompletně přestavěn. Jeho úpadek začal za třicetileté války. Později už sloužil jen jako správa velkostatku. Letos ho navštívilo asi 29 tisíc lidí, vyplývá z informací NPÚ.

„Cílem je zachovat hrad v dobrém stavu a současně zpřístupnit krovy nad Thurnovským palácem a třetí patro věže,“ uvedl Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, pod kterou státní památky na Vysočině spadají.

Šindel kryl hrad zřejmě od opravy v 17. století, původní krytinou byla podle archeologických nálezů nespalná keramická krytina, takzvané prejzy. Při požáru v roce 1869 všechny střechy shořely a ve 20. století při záchraně památky byla na nové střechy opět použita šindelová krytina, stejně jako při rekonstrukci Thurnovského paláce v roce 1989. Tyto šindele však byly řezané, nikoliv štípané, jak tomu bylo v minulosti.

Při řezání se poruší vlákna dřeva a do střechy zatéká. Podle kastelána už byla poškozená vrchní vrstva krytiny a hrozilo poničení i spodní vrstvy. Řemeslníci použili více než 15 tisíc šindelů z modřínového jádrového dřeva, které má padesátiletou životnost. Výroba šindelů trvala dva roky, pokládka zabrala tři měsíce.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky ČR, stavby, památky, Lipnice nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Lipnice nad Sázavou má zčásti nové šindelové střechy, stály 4,4 miliony korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.