Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od ledna do konce září přibylo na Vysočině 173 obyvatel, a to díky stěhování. Zemřelých je totiž víc než narozených

Počet obyvatel Vysočiny se v letošních prvních třech čtvrtletích zvýšil o 173, a to pouze díky nově přistěhovaným lidem. Zemřelých bylo totiž víc než narozených dětí. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) žilo k 30. září v Kraji Vysočina 504 198 lidí.

Na Vysočině zemřelo od ledna do konce září 4 292 lidí, to je o 447 víc než bylo narozených dětí, jichž přišlo na svět 3845. Stěhováním získala Vysočina ve stejné době 620 obyvatel, přišli ze zahraničí. Tento údaj podle statistiků ale nezahrnuje osoby, kterým byla udělená dočasná ochrana kvůli válce na Ukrajině.

Z pěti okresů Vysočiny se letos do konce září zvýšily počty obyvatel na Jihlavsku a na Pelhřimovsku. V okrese Jihlava přibylo 238 lidí, opět převážně díky stěhování. Narozených dětí tam bylo jen o sedm víc než zemřelých. Pelhřimovsko získalo 161 lidí, pouze díky migraci.

Třebíčsko naopak přišlo v prvních letošních devíti měsících o 130 obyvatel. Na Havlíčkobrodsku počet trvale žijících osob od ledna do září klesl o 95 a na Ždársku o jednoho člověka.

Na Vysočině se letos do září narodilo o 424 dětí méně než ve stejné době před rokem, klesl ale také počet úmrtí, a to o 425. V prvních třech čtvrtletích roku 2019, tedy před začátkem epidemie covidu-19, na Vysočině zemřelo 4208 lidí, letošní počet úmrtí byl vyšší o 84.

Svateb se letos od ledna do konce září na Vysočině konalo 2075, v porovnání se stejným obdobím loni o 130 víc. Mimo manželství se i tak v tomto roce podle ČSÚ na Vysočině narodilo 45 procent dětí. Rozvodů bylo v kraji v prvních letošních devíti měsících 581, zatímco loni ve stejné době skončilo rozvodem 636 manželství.

Počet obyvatel České republiky v prvních tří čtvrtletích letoška stoupl o 10,2 na 10,527 milionu. Přibylo lidí, kteří se přistěhovali ze zahraničí, přirozenou měnou obyvatel v ČR ubylo.



 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto sidon.cz

Štítky ČR, demografie, 3. čtvrtletí, ČSÚ, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od ledna do konce září přibylo na Vysočině 173 obyvatel, a to díky stěhování. Zemřelých je totiž víc než narozených | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.