Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mrzne, vlekaři na Vysočině tak začali vyrábět sníh. Zalyžujeme si na konci týdne?

Na Vysočině využili provozovatelé sjezdovek mrazivé počasí a spustili sněhová děla, sníh vyrábí naplno převážně od neděle. V noci na pondělí teploty někde spadly i osm stupňů pod nulu. Kdyby mrazy vydržely, mohlo by se na některých svazích lyžovat už o víkendu nebo začátkem příštího týdne. Sněhová zásoba potřebná na lyžařskou trať přibývá také v jihlavském rekreačním areálu Český mlýn. Přírodní sníh pro běžkaře je zatím jen v nejvyšších polohách Žďárských vrchů.

Na vrchu Křemešník u Pelhřimova zahájili zasněžování v noci na neděli a na sjezdovce v Lukách nad Jihlavou v neděli k večeru. Správkyně skiareálů Magda Vaňková by byla ráda, kdyby se tam mohlo začít lyžovat už tento víkend. „Ale uvidíme, nechceme předbíhat. Je to takové tajné přání," řekla.

Na Čeřínku u Jihlavy byla sněhová děla spuštěná v neděli ráno. Vyrobit se zatím povedlo asi čtvrtinu sněhu potřebného pro provoz sjezdovky. „Kdyby to šlo tak dobře, jak to jde od včerejška (neděle), mohli bychom mít tento víkend otevřeno," řekl za provozovatele Vladimír Cháb. Podotkl, že počasí se ale může změnit a všechno může být jinak.

Na Šacberku u Jihlavy by mohl začít jezdit vlek do týdne nebo deseti dnů, když vydrží zimní počasí a technika, uvedl provozovatel Pavel Havlíček.

Na novoměstské sjezdovce Harusův kopec vyrábí technika sníh také od neděle. Správce Karel Klapač by byl rád, kdyby se povedlo sezonu zahájit během příštího týdne, tedy před Vánoci. Vloni byly v Kraji Vysočina na Štědrý den v provozu čtyři lyžařské sjezdovky, koncem roku jich fungovalo osm.

Na běžky na Žďársko, zasněžuje i Jihlava

U Nového Města na Moravě už bylo bílo před víkendem, v noci na dnešek připadly další dva až tři centimetry sněhu. Lyžovat se už dá na louce u Fryšavy pod Žákovou horou, jíž se říká fryšavský ledovec a na horších lyžích i na okolních kopcích, uvedl dnes web Lyžařské Novoměstsko. Strojově se podle webu dají stopy upravovat až při výšce sněhu nad 20 centimetrů.

V Jihlavě chce radnice tuto zimu veřejnosti znovu nabídnout lyžařskou trať v areálu Český mlýn. Členové spolku Lyžařské Jihlavsko tam spustili dvě sněhová děla v neděli okolo 19 hodin. „Teď máme dvě velké hromady a doufáme, že zítra (v úterý) budeme mít další dvě o kus dál," řekl Martin Kratochvíl ze spolku k nynějším zásobám technického sněhu. Trať by chtěl spolek připravit na vánoční svátky. „Ale vše bude záviset na klimatických podmínkách, které budou před Vánoci," uvedl.

Trať by mohla měřit od půl kilometru do kilometru, podle toho, jaké bude počasí. Radnice dříve uvedla, že u této aktivity počítá s celkovými náklady nejvýše do 600 tisíc korun. Platba za elektřinu by neměla překročit 150 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrzne, vlekaři na Vysočině tak začali vyrábět sníh. Zalyžujeme si na konci týdne? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.