Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jánský kopeček nově zdobí zrekonstruovaná boží muka. Světit se budou za týden

Před kostelem sv. Jana Křtitele na Jánském kopečku v Jihlavě se opravila čtyři sta let stará boží muka. Zrenovování havarijního stavu vyšlo na 91 tisíc korun. Podle městského webu proběhne vysvěcení přesně za týden, v pátek 9. prosince v 15:30.

„Boží muka, která jsou datována do roku 1613, prošla v minulých týdnech rekonstrukcí. Veškeré náklady ve výši 91 tisíc korun hradilo statutární město Jihlava," řekl náměstek primátora pro památkovou péči Martin Laštovička.

Důvodem obnovy byl havarijní stav čtyři sta let staré stavby. Tu tvoří masivní sloup, který nese hranolovou kaplici, jejíž jedna strana zcela chyběla. „Na základě restaurování bylo zjištěno, že kaplice byla polychromovaná a její chybějící díl byl doplněn. Na dříku pak restaurátoři vytmelili praskliny, a kde bylo potřeba, dovymodelovali potřebné části. Celá boží muka pak byla patinovaná,“ vysvělila vedoucí oddělení památkové péče Dana Závodská.

„Myslím, že jim to pěkně povedlo,“ pochválila dokončenou rekonstrukci božích muk procházející důchodkyně Jana Pojerová„Bydlím nedaleko a procházím tudy okolo kostela docela často. A popravdě, ta muka skutečně už byla ve špatném stavu.“

Jak uvedl městský web Ježkovy oči, stavba na Jánském kopečku je zajímavá tím, že se na ní nachází erb Jana Planknara z Kynšperka. Ten se odebral z Čech na Moravu, kde se roku 1480 stal podkomořím zemským. Jeho syn se pak usadil ve Slezsku a byl nejvyšším sudím zemským na Opavsku. I jeho potomek, který zemřel roku 1601 a rod tak vymřel po meči, byl zemským sudím.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlava

Štítky boží muka, kostel sv. Jana Křtitele, Jihlava, Jánský kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jánský kopeček nově zdobí zrekonstruovaná boží muka. Světit se budou za týden | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.