Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavská základní umělecká škola si pořídila předčasný dárek. Křídlo světoznámé značky stálo 4,7 milionu

Základní umělecká škola (ZUŠ) v Jihlavě získala koncertní křídlo značky Steinway za 4,7 milionu korun. Nástroj vybírala v Hamburku odborná komise, v níž byli pedagogové školy i přední čeští klavíristé Igor Ardašev a Lukáš Klánský. Je to jediný takový klavír na Vysočině, řekla dnes ČTK Dana Fučíková, ředitelka jihlavské školy s 1 300 žáky.

„Naše škola bude v roce 2024 slavit sto let od svého založení. Já si myslím, kdy si jindy přát drahý dárek než ke stým narozeninám," uvedla ředitelka Základní umělecké školy v Jihlavě Dana Fučíková před včerejším křtem nástroje.

Klavíry této značky jsou ve významných koncertních síních. V Jihlavě budou nový klavír využívat při výuce, koncertech, při pořádání interpretačních kurzů i soutěží. „Tímto krokem jsme se bezesporu posunuli mezi nejvýznamnější základní umělecké školy v České republice a věříme, že se tak Jihlava stane skutečným uměleckým vzdělávacím centrem kraje," dodala ředitelka.

Hudební škola v Jihlavě byla založena v roce 1924, činnost byla přerušená ve druhé světové válce. Statutární město Jihlava je zřizovatelem základní umělecké školy od roku 2008.

V koncertním sále ZUŠ nahradí klavír americko-německého výrobce Steinway&Sons koncertní křídlo z roku 1989. Nový klavír měří na délku 274 centimetrů a váží 480 kilogramů.

Město na jeho pořízení dalo 4,3 milionu korun, podle ředitelky pomohla také řada sponzorů. Přispívat je stále možné na transparentní účet na stránkách školy založený Unií rodičů při ZUŠ Jihlava. Veřejnosti nástroj škola představí 1. února 2023, kdy zahraje Igor Ardašev.

Při základní umělecké škole v Jihlavě působí dva velké orchestry i pěvecké sbory. „Naše koncerty a představení během školního roku zhlédnou tři tisícovky diváků v různých jihlavských sálech," uvedla Fučiková. Ve škole sídlící na Masarykově náměstí působí 60 učitelů. Z hudebních nástrojů mají děti velký zájem o klavír, a také o housle a dechové nástroje. Kromě hudebního má ZUŠ výtvarný obor, taneční obor a literárně-dramatický obor.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZUŠ Jihlava

Štítky ČR, hudba, školy, správa, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská základní umělecká škola si pořídila předčasný dárek. Křídlo světoznámé značky stálo 4,7 milionu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.