Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z dlouhovlásky na mikádo. Devítiletá Róza z Jihlavy se stala rekordmankou, už počtvrté darovala vlasy na dobročinné účely

Róza Kloknerová z Jihlavy se ve věku 9 let, 6 měsíců a 20 dní stala českou rekordmankou. Již počtvrté ve svém životě věnovala svoje vlasy na dobročinné účely. Ustřižené culíky využívá Nadační fond Grácie pro výrobu paruk pro onkologicky nemocné nebo pacienty s alopecií.

Devítiletá Róza Kloknerová z Jihlavy získala ve středu v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit titul nejmladší dárkyně vlasů. Pro potřeby především onkologických pacientů je věnovala čtyřikrát, naposledy dneska a poprvé ve čtyřech letech. 

Na stříhání se těšila už od léta. „Svoje vlasy mám ráda, ale hraji volejbal a při sportování mi už trochu překážejí,“ přiznala Róza Kloknerová, která dochází do čtvrté třídy na Základní školu Březinova v Jihlavě. „Jsem moc ráda, že moje vlasy mohou ještě pomoci někomu jinému,“ dodala s úsměvem.

„Na první stříhání mě objednala sestra,“ vzpomíná mladá slečna, které rostou vlasy nadprůměrně rychle, i proto je mohla darovat již tolikrát a rozhodně v této činnosti pokračovat. „Bylo nám líto takové pěkné vlasy vyhodit, tak jsme hledali cesty, aby mohli ještě posloužit. Zahřeje to u srdíčka a Rózka od začátku souhlasila,“ říká Rózina maminka ohledně prvního stříhání v červnu 2017.

O darované vlasy se postará Nadační fond Grácie, který na dnešním aktu zatupovala jeho ředitelka Eva Růžičková. „Darované vlasy by měly být asi 30 centimetrů dlouhé, suché, správně rozčesané a pevně stažené gumičkou,“ zmínila. Vlasy jsou následně využity na výrobu paruk, to trvá přibližně měsíc a je na ni třeba minimálně pět dárců. Růžičková s potěšením uvedla, že lidé jsou s nemocnými solidární a dárců vlasů je hodně. 

Nadační fond pomohl už 78 ženám a dětem. Vlasy získává prostřednictvím svých certifikovaných kadeřnic, kromě Jihlavy je má také v Olomouci, Teplicích a Praze. Paruky pro fond vyrábí odborná vlásenkářka, která si za to bere pouze polovinu toho, co požaduje od svých standardních zákaznic. Peníze na výrobu paruk nadace získává z darů a částečně také z prodeje darovaných vlasů kadeřnicím, které je používají k prodlužování vlasů svých zákaznic.

O odborné zastřihnutí se postarala certifikovaná kadeřnice Šárka Křížová z Jihlavy. Té letos darovalo své vlasy na výrobu paruk pro nemocné už 108 lidí.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky rekord, darování, vlasy, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z dlouhovlásky na mikádo. Devítiletá Róza z Jihlavy se stala rekordmankou, už počtvrté darovala vlasy na dobročinné účely | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.