Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Psychologové a speciální pedagogové i pro menší školy na Vysočině. Zájem je značný

Menší školy na Vysočině by mohly mít od příštího roku k dispozici školního psychologa a speciálního pedagoga. Krajem zřizovaná organizace Pedagogicko-psychologická poradna a Speciálně pedagogické centrum Vysočina bude zkoušet pilotní projekt ministerstva školství, díky kterému by mohli být odborníci k dispozici dětem na desítkách škol. Náklady budou asi 30 milionů korun a pokryjí je dotace.

Záměrem ministerstva školství je zpřístupnit odbornou pomoc speciálních pedagogů a psychologů. „Prostřednictvím naší organizace bychom měli zajišťovat tyto služby v průběhu dvou let," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Od roku 2025 by měly na odborníky dostávat peníze přímo školy v rámci standardního financování vzdělávání.

Pedagogicko-psychologická poradna a Speciálně pedagogické centrum Vysočina zaměstnává na částečné úvazky sedm psychologů, v součtu jsou to čtyři celé pracovní úvazky. Nový projekt počítá s 19 celými úvazky pro psychology či odborné pedagogy v závislosti na potřebě škol. „Je jednoznačně určeno, že odměna pro takového odborníka činí 510 korun na hodinu za odborné práce, ale je třeba k tomu připočítat i nějaké provozní, režijní náklady, dopravu či vybavení," řekl Schrek.

Na podporu odborníků hrazenou z peněz ministerstva školství budou mít nárok školy s počtem žáků od 20 do 179. V kraji jich je 138, z nichž 66 už nabídku reflektovalo a chce se k projektu připojit. Školní psychologové jsou nyní v kraji podle Schreka dostupní jen na školách s vyšším počtem žáků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zapojmevsechny.cz

Štítky ČR, správa, školy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psychologové a speciální pedagogové i pro menší školy na Vysočině. Zájem je značný | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.