Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové Město na Moravě bude mít naučnou stezku věnovanou lyžařské tradici

Nové Město na Moravě připravuje naučnou stezku o tamní lyžařské tradici. Z náměstí povede pod Harusovým kopcem a přes Vysočina Arénu do míst, kde byly skokanské můstky. Stezka Lyžníci na Novoměstsku bude slavnostně otevřena 8. prosince. V Horáckém muzeu zároveň začne výstava věnovaná historii novoměstských lyžařských můstků a skokanů od počátků ve 20. letech minulého století, která je neprávem opomíjená.

„Dnes málokdo ví, že první lyžařské závody, ale také Zlatá lyže až do 70. let, byly závody sdruženými, takže každý lyžař musel závodit zároveň v běhu i ve skoku na lyžích," uvedla kurátorka Horáckého muzea Alice Hradilová. Doplnila, že dnes se této disciplíně říká severská kombinace a závodí v ní několik nadějných lyžařů z Novoměstska. Výstavu s názvem Letím! Můstky a skoky na lyžích na Novoměstsku připravilo muzeum spolu s tamními letci na lyžích, otevřená bude do 26. února.

První ročník závodů Zlatá lyže se uskutečnil v Novém Městě na Moravě v roce 1934. Radnice v Novém Městě na Moravě zaměřila na lyžování celý letošní kulturní program. V expozici muzea byla vystavená malá zlatá lyže, cena závodů Zlatá lyže, již vyhrál závodník Bohumil Kosour. K Roku lyžařů také například vycházejí podcasty ze stopy Petra Hladíka o osobnostech spojených s lyžováním.

Lyžařská naučná stezka bude mít deset zastávek. Z náměstí povede kolem domu lyžařské rodiny Němcových pod Harusův kopec, kde byla slavná turistická chata. Na tomto kopci je lyžařská sjezdovka.

Další zastavení budou u biatlonového stadionu Vysočina Aréna, katolického hřbitova, na kterém jsou pochovaní někteří slavní lyžaři či u železničního nádraží, kam před stoletím přijížděly speciální lyžařské vlaky z Brna. "Poslední zastávky jsou u podniku závodníků a výrobců lyží Slonkových a v Oboře, kde stávaly sněhové i dřevěné skokanské můstky," uvedla Hradilová. Lyžařskou stezku připravovalo muzeum s radnicí a odborníky na lyžařskou historii.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horácké muzeum Nové Město na Moravě

Štítky ČR, muzea, správa, sporty, Nové Město na Moravě, FOTO, naučná stezka, kopec, lyže, Novoměstsko, Horácké muzeum, Vysočina Aréna, Petr Hladík, Bohumil Kosour

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové Město na Moravě bude mít naučnou stezku věnovanou lyžařské tradici | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.