Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V hlavní roli trikolóra. Desítky Jihlavanů si "u klíčů" připomněly události 17. listopadu

Už tradičně si lidé v Jihlavě připomněli státní svátek 17. listopadu "u klíčů" u řeky. Desítky přítomných si v nevlídném počasí vyslechlo projevy několika řečníků, tónům státní hymny naslouchali i další představitelé města nebo Kraje Vysočina.

U příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studenstva u žulové sochy klíčů zapálili svíčku nebo položili květiny mnozí z desítek příchozích občanů. Na Setkání s nadějí, jak se akce jmenovala, zazpívala státní hymnu jihlavská zpěvačka a zdravotní sestra urgentního příjmu Nemocnice Jihlava Kateřina Menšíková – Marková.

„17. listopad si zde u klíčů s rodinou připomínáme každý rok,“ řekla přítomná Barbora Konečná„Chceme, aby naše děti věděly, že svoboda a demokracie není samozřejmostí, ale je třeba si ji vážit a neustále za ni bojovat.“

Na mikrofon promluvil kromě předsedy Senátu České republiky Miloše Vystrčila například i farář František Tichý z Církve československé husitské nebo fotograf a jihlavský performer Vojtěch Šoula. Divadelník Vladimír Mátl připomněl odkaz prezidenta Václava Havla a replikou z jeho divadelní hry Audience "To jsou paradoxy, pane Vaňku..." zmínil i několik paradoxů dnešní doby.

Akce se zúčastnil i primátor Petr Ryška, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek nebo představitelé Spolku za navrácení sochy TGM do Jihlavy. 

„I přes drobný déšť byla atmosféra setkání vlídná a přátelská. Nikdo z přítomných nezpochybňoval problémy dneška, stále žijeme ve svobodné a bezpečné zemi, jíž vládne demokratický řád a právo,“ hodnotil dnešní setkání hejtman Vítězslav Schrek na svém faceboovém profilu. „Jsme svobodní, rozhodujeme sami o sobě a máme to ve svých rukou. Den boje za svobodu a demokracii je připomenutím ceny za svobodný život ve svobodné zemi. A pro mnohé je dnem naděje a víry v budoucnost,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy, Facebook / Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina

Štítky Jihlava, 17. listopadu, připomínka, demokracie, svoboda, svátek, Kraj Vysočina, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Vítězslav Schrek, Lékárenský komplex Jihlava, Miloš Vystrčil, Václav Havel, František Tichý, Senát Parlamentu Č

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hlavní roli trikolóra. Desítky Jihlavanů si "u klíčů" připomněly události 17. listopadu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.