Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Miroslava Němcová dneska slaví 70 let. Pochází z Vysočiny, patří k nejvýraznějším političkám v Česku

Rodačka z Nového Města na Moravě Miroslava Němcová (ODS), která 17. listopadu oslaví sedmdesátiny, patří k nejvýraznějším političkám v Česku. Přes 22 let byla členkou Poslanecké sněmovny, přes tři roky této parlamentní komoře také předsedala. Nyní je od roku 2020 senátorkou za volební obvod Praha 1. Několikrát se spekulovalo i o její kandidatuře na Hrad, nabídky vždy odmítla.

Rodačka z Nového Města na Moravě vystudovala Střední zemědělskou a technickou školu v Havlíčkově Brodě. Pracovala jako referentka na Českém statistickém úřadu, v roce 1992 otevřela vlastní knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou. Veřejně činná je od komunálních voleb v roce 1994, kdy se ve Žďáru nad Sázavou stala zastupitelkou za ODS. Členskou strany je již od roku 1992.

Do Sněmovny byla poprvé zvolena v roce 1998. Proslula jako velká podporovatelka tehdejšího šéfa ODS Václava Klause. Dvě volební období byla místopředsedkyní Sněmovny (od roku 2002), z toho od roku 2006 první místopředsedkyní. Po rezignaci šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) v dubnu 2010 byla pověřena vedením dolní komory, poté byla zvolena řádnou předsedkyní Sněmovny. Po rezignaci premiéra Petra Nečase v roce 2013 v důsledku kauzy kolem vrchní ředitelky jeho kabinetu Jany Nagyové ODS nominovala Němcovou na předsedkyni vlády. Ačkoli Němcová měla podporu 101 poslanců, prezident Miloš Zeman nakonec novým premiérem jmenoval Jiřího Rusnoka, jehož vláda složená ze Zemanových příznivců nezískala důvěru Sněmovny.

V ODS byla Němcová dvakrát zvolena řadovou místopředsedkyní strany a v letech 2010 až 2012 vykonávala funkci první místopředsedkyně. V roce 1996 ji ODS nominovala do prvních voleb do Senátu. Ve svém rodném Žďársku zvítězila v prvním kole, ve druhém už ale neuspěla, když ji porazil lidovec Jiří Šenkýř. Do Senátu pak znovu kandidovala až v roce 2020, a to v Praze 1, kdy s převahou vyhrála již první kolo senátních voleb a ve druhém s výrazným náskokem porazila dosavadního senátora Václava Hampla (za KDU-ČSL).

Velká kritička Zemana

V Senátu je členkou ústavně-právního výboru a výboru mandátového a imunitního. Je také vedoucí Stálé delegace Parlamentu České republiky do Parlamentního shromáždění Rady Evropy, pracuje i v komisi pro sdělovací prostředky a v komisi pro ústavu a parlamentní procedury. Před zvolením senátorkou řekla, že je pro ni nejdůležitějším úkolem obrana ústavního pořádku, demokratických hodnot a svobody. "Zároveň jsou oblasti, kterým jsem se věnovala i ve Sněmovně, kultura, média, oblast drobných živnostníků a podnikatelů a jejich podpory, protože ti to mají teď také velmi těžké," dodala.

Němcová je také známá jako kritička prezidenta Miloše Zemana. Vytýká mu, že rozděluje společnost a zpronevěřuje se své přísaze. Vyčítá mu též zahraniční politiku, útoky na novináře, postup při jmenování vlád i některé výroky. V roce 2013 Němcová tvrdila, že při vyzvednutí korunovačních klenotů byl z prezidenta cítit alkohol; podle oficiálních vyjádření trpěl virózou. V březnu 2018, po Zemanově inauguračním projevu, v němž ostře kritizoval podnikatele Zdeňka Bakalu či Českou televizi, byla Němcová prvním z politiků, kteří na protest opustili sál.

Je vdaná, má syna. K jejím zálibám patří literatura, film, hudba, výtvarné umění, květiny a cestování.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / Miroslava Němcová

Štítky ČR, senát, ODS, Němcová, Miroslava Němcová, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Kraj Vysočina, Miloš Zeman, Praha, Nové Město na Moravě, Pražský hrad, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Caba

ano je výrazná tak hloupou ženu neměl ani rybář v pohádce o zlaté rybce

Sobota, 19. listopadu 2022, 18:49Odpovědět

Evžen Zvolánek

Dneska slaví velká pitcha české politiky!

Čtvrtek, 17. listopadu 2022, 14:38Odpovědět

Miroslava Němcová dneska slaví 70 let. Pochází z Vysočiny, patří k nejvýraznějším političkám v Česku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.