Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Velké obchody budou na zítřejší státní svátek otevřené

Řada lidí má před sebou prodloužený víkend, a to díky státnímu svátku, který nás zítra čeká. 17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii - patří mezi ty svátky, kdy obchody nemusí mít povinně zavřeno. Dnes by se tedy zejména v obchodech s potravinami neměly tvořit dlouhé fronty.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Velké obchody s uvedenou rozlohou musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na zítřejší státní svátek 17. listopadu tedy záleží na přístupu a také rozhodnutí majitelů a firem, zda zůstanou obchody otevřené, či zda dají svým zaměstnancům volno. 

Kdy zůstávají obchody uzavřené?

1. ledna – Nový rok 
Na Velký pátek a Velikonoční pondělí
8. května – Den vítězství
28. září – Den české státnosti 
28. října – Den vzniku samostatného Československa
25. prosince – I. svátek vánoční 
26. prosince – II. svátek vánoční  

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků. 

Vyhovuje vám nastavení otvírací doby o státních svátcích v ČR?

Celkem hlasovalo51 čtenářů

„Vyhovuje mi, jak je to nastavené." 

Kdyby zůstaly všechny velké obchody zavřené o všech státních svátcích, by určitě nevadilo Ivaně Bílkové z Jihlavy. „Taky jsem prodávala v obchodě, tak to sama znám z praxe. Prodavači a prodavačky by si tak aspoň odpočinuli, stačí ten zápřah, co teď mají během Vánoc. Takže já bych byla pro, aby bylo zavřeno všude na všechny svátky," sdělila redakci Drbny Ivana Bílková. Trochu odlišný názor má Jihlavák Jiří Rambousek, kterému to vyhovuje tak, jak je to aktuálně nastavené. „Do obchodů se kvůli práci moc nedostanu, a je to škoda, protože mám nákupování rád. Prodavači se mnou asi nebudou souhlasit, ale já jsem rád, že jsou svátky, kdy můžu jít po obchodech, když se tam jinak moc nedostanu. Máme to s přítelkyní jako takovou zábavnou atrakci," říká s úsměvem Rambousek. 

Kdy zůstávají obchody otevřené?

1. května – Svátek práce
5. července - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
6. července - Den upálení mistra Jana Husa
17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii

Ohodnoť článek

Foto Alexas Fotos / pixabay

Štítky obchod, státní svátek, svátek, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Velikonoční pondělí, Jiří Rambousek, Velký pátek, Den české státnosti, Jan Hus, Svátek práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Velké obchody budou na zítřejší státní svátek otevřené | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.